Nieuws/Vrij

Reizen

Subtropische Ark van Noach

Door Bas van Oort

1 / 2

Bas van Oort

Dankzij vermaard wetenschapper Charles Darwin is het misschien de bekendste eilandengroep ter wereld. Zo’n duizend kilometer voor de kust van Ecuador barst het van de leguanen, zeeleeuwen, reuzenschildpadden en talloze vogelsoorten. Nergens kom je dichter bij de natuur dan op de Galapagoseilanden.

1 / 2

Bas van Oort

Terwijl we in de Galapagos-archipel in een rubberboot op weg naar het eiland North Seymour zijn, cirkelt een haai om ons heen. De vin af en toe vervaarlijk boven het water uitstekend, soms op nog geen drie meter van de boot. Sommige passagiers kijken bezorgd. Natuurgids Edison Yaya, geboren en getogen op Galapagos, grapt: „Die hoopt dat er wat uit de boot valt.” Het blijkt een hamerhaai te zijn die ongevaarlijk is voor mensen.

Een paar minuten later zijn we aan land en loopt op een meter of tien een landleguaan voorbij. Zonder de tientallen toeristen die ademloos staan te kijken, ook maar een blik waardig te gunnen. Pelikanen cirkelen in de lucht en laten zich af en toe met een noodgang in het water storten, op zoek naar verse vis. Complete zeeleeuwenfamilies liggen op de rotsen en een kolonie blauwvoetgenten kwekt erop los in het struikgewas.

Lees hier het hele artikel.

Lees meer over

POPULAIRE VIDEO'S