Nieuws/Vrij

50 jaar Flower Power

Ibiza nog steeds fleurig

Dennis Doreleijers verkoopt op Ibiza met zijn vriendin Lilly zelfgemaakte frozen yoghurt

Dennis Doreleijers verkoopt op Ibiza met zijn vriendin Lilly zelfgemaakte frozen yoghurt

Eigen foto

Als er één plek ter wereld is waar de Flower Power nog steeds welig tiert dan is dat wel het hippie-eiland Ibiza. Geroemd als een plek voor vrije geesten en alternatievelingen. Een eiland waar je jezelf kunt zijn, het hele jaar door op blote voeten kunt lopen en waar een unieke energie zou heersen. Het dorpje San Juan en het strand Benirras zijn nog steeds verzamelplekken voor eigentijdse hippies.

Dennis Doreleijers verkoopt op Ibiza met zijn vriendin Lilly zelfgemaakte frozen yoghurt

Dennis Doreleijers verkoopt op Ibiza met zijn vriendin Lilly zelfgemaakte frozen yoghurt

Eigen foto

Dennis Doreleijers (39) verkoopt op Playa d’en Bossa sinds kort samen met zijn vriendin Lilly (30) handgemaakte frozen yoghurt vanuit een hippe foodtruck. Terwijl Doreleijers het in Duitsland juist helemaal had gemaakt. Vertel hem niets over kapitalisme en materialisme: Dennis bezat drie fitnessclubs en reed in een snelle sportwagen.

Toch ging juist dat alles hem tegenstaan. „In Duitsland leven ze nog in een strakker stramien dan in Nederland. Je moet de hele dag keihard werken ten behoeve van je vrijstaande woning en je Mercedes voor de deur. In het weekend ben je bekaf. Daarna ga je met pensioen en mag je nog tien jaar televisiekijken. We wilden weg uit dat kapitalistische harnas en iets leuks doen met ons leven.”

Hippie-bestaan

Het droombeeld was om op Ibiza lekker loom rond te hangen bij de prachtig opgeknapte Citroën HY bus, her en der wat ijs te verkopen, kortom, een heus hippie-bestaan te gaan leiden. Doreleijers ontdekte echter al snel dat het flegmatieke eilandleven ook zijn keerzijde heeft. Zo kost het regelen van zaken als vergunningen voor zijn bedrijf Loony’s Frozen Yoghurt drie keer meer tijd dan in het strak georganiseerde Duitsland. Lachend: „Eigenlijk werk ik nu veertien uur per dag, veel harder dan in Duitsland… Maar ja, dat is de opstartfase. Ik stel ook best hoge eisen aan mezelf, nog steeds. Ik wil geen rommel verkopen maar ambachtelijk gemaakt, puur yoghurtijs met echt fruit. En dan ook nog in veertien smaken.”

Maar: „De sfeer is hier totaal anders. We ontmoeten alleen vrolijke mensen die lekker op vakantie zijn en volop genieten, altijd leuke gesprekken. Het gaat niet alleen maar over geld, geld en nog meer geld, maar over onderwerpen die er echt toe doen in het leven. En Ibiza blijft magisch. In Duitsland en ook Nederland zijn mensen doorlopend bang om hun positie, hun eigendommen en hun welvaart te verliezen. Die levensstijl hebben we achter ons gelaten, en dat voelt ontzettend goed.”

Lees MORGEN in VRIJ, de zaterdagbijlage van De Telegraaf, een uitgebreide reportage over Flower Power en de laatste hippies. Of via deze link.

Lees meer over