Nieuws/Vrij

Culinair

Recept: dumplings

TLG

Gefrituurd of gestoomd en gevuld met vlees, vis of groenten. Chinese hapjes gaan er bij ons altijd in! Wil je zelf aan de slag? Misschien is dit dumplings-recept van onze Felix Wilbrink wel wat voor jou!

TLG

Benodigdheden:

200g varkensgehakt

400g Chinese kool

2 tl zeezout

1 tl gedroogde garnalen

5 el Chinese bieslook

1 el gehakte, verse gember

1/2 tl gemalen (witte) peper

2 el sesamolie

1 el lichte sojasaus

1 el Shaoxing rijstwijn

1 el olie

4 el water

Bereiding

Ik geef hier de vulling. Je kan de velletjes zelf maken maar handiger is het, zeker in het begin, om ze te kopen: jiaozi-velletjes heten ze. Die zijn al op maat. Schepje vulling er op, rand bevochtigen, dichtdrukken en in 7 minuten koken.

Week de gedroogde garnaaltjes een half uur in een scheut kokend water en hak fijn. Snijd de Chinese kool eerst in reepjes, dan in "blokjes". Leg deze kleine stukjes kool in een vergiet en vermeng met het zeezout. Knijp na een kwartiertje flink in de kool om die te kneuzen, wacht nog een kwartier en tegen die tijd kun je er flink wat vocht uit knijpen. Als je bang bent voor zout kun je de kool eerst even afspoelen. De kool ziet er nu uit of die geblancheerd is. Meng nu samen: het gehakt, de garnaaltjes, de uitgeknepen Chinese kool en de rest van de ingrediënten. Laat dit mengsel een half uur tot een dag marineren in de ijskast.