Nieuws/Vrij

Culinair

Recept: tomatensalade

TLG

Op een bammetje, in een salade of gepureerd tot soep. Stuk voor stuk leuke plaatjes van tomaten dit weekend op onze culinaire fotopagina in VRIJ magazine. Zelf aan de slag? Misschien is dit recept van Felix Wilbrink wel wat voor jou!

TLG

Nodig: 2 mooie grote dikke rijpe Coeur de Boeuf-tomaten 2 witte uien olie, azijn, paar druppels balsamico, zout en peper

Je gaat ons toch niet echt vertellen hoe we een tomatensalade moeten maken? Nou, dat ga ik wel. Want het is me al jaren een gruwel dat wij Nederlanders zonder blikken of blozen zomaar rauwe ui bij zo iets moois als verse tomaten serveren. Het is een soort luie mode geworden. Je snijdt een ui in plakjes, de tomaat erbij, beetje zout en peper en klaar. Misschien nog wat olie en dan denken we dat we iets lekkers hebben gemaakt. De felle smaak van de vers geoogste ui spat achter in keel uit elkaar, de tomaat werkt een zelfs een beetje als smaakverzachter. Dat is de bedoeling niet.

Zo mag het ook en geloof me nou, zo komt de prachtige smaak van de rijpe tomaat echt tot zijn recht. Snij de ui in ringen. Maak de ringen los. Doe een laag olijfolie onder in een hoge koekenpan. Giet er water bij, net genoeg dat de uien onder staan. Breng aan de kook. Vijf minuten. Je zal zien hoe het water wit wordt en proef het, opeens is het zoet, zo zoet dat je er een klein beetje azijn bij kan doen. Haal de ringen uit het water, leg ze om en om met een plak van die schitterende tomaten op een schaal. Kook het vocht hard in tot het gaat spetteren. Stop meteen en laat afkoelen. Druppel over de tomatensalade. Nog een beetje balsamico naar smaak, wat korrels zeezout, wat verse peper. Zo eer je een tomaat!

POPULAIRE VIDEO'S