Nieuws/Vrij

Binnenkijker

Boerderij uit de as herrezen

1 / 5

Rene Bouwman

Niets leuker dan gluren bij de buren! Wat hebben zij wat u niet heeft en wat heeft u wat zij niet hebben? Onze styliste Berber Govaars kijkt deze week binnen bij Robyn Fresen en Rubin van Dort uit ’t Goy.

1 / 5

Rene Bouwman

We zullen doorgaan. Met het zweet op ons gezicht, alleen om door te gaan… Ramses Shaffy zong het en Robyn Fresen, haar vriend Rubin en zwager Luuk van Dort deden het met de oude boerderij die ze in 2011 kochten. Want het zal je maar gebeuren: je besluit de oude, vervallen boerderij (voorhuis met koeienstal erachter) compleet te renoveren en na ruim een jaar werk, het einde in zicht, brandt alles tot de grond toe af.

 .kuula7lp7v { width: 100%; height: 470px; }

Er viel niets meer te redden en besloten werd dat het hele pand opnieuw moest worden opgetrokken. Ontzettend frustrerend. Ook als, zoals bij Robyn en Rubin, je familie in de aannemerij zit en een bouwbedrijf heeft. „Alle oude details zoals de prachtige houten balken met koeienringen zijn weg. Het heeft onze samenwoonplannen met twee jaar vertraagd”, vertelt Robyn die bijna als bouwvakker aan de gang kan, want met vrienden en familie heeft het stel bijna alles zelf gedaan. 

Het grootste project voor Robyn was de bakstenen achtergevel van de vroegere stal die in vol ornaat in de woonkamer prijkt. Robyn: „Ik wilde die helemaal opbouwen uit oude stenen van de afgebrande boerderij. Die hebben we teruggevonden, afgebikt en schoongemaakt. Iedereen verklaarde ons voor gek, maar nu vinden ze het allemaal mooi geworden. Op sommige stenen zie je nog de sporen van de brand.”

 

Weliswaar dik twee jaar te laat, maar daarmee ook twee jaar beter doordacht kon Robyn in 2015 eindelijk aan de inrichting beginnen. Dat was best een toestand, want de woonkamer is enorm groot. Daar kun je geen driezitter neerzetten; alles moest groot zijn. Maar hoe groot precies? Om daarachter te komen toog Robyn vlak voordat de vloer werd gelegd, naar de speelgoedwinkel voor een pot stoepkrijt. „Toen hebben we op de vloer uitgetekend waar we wat nodig hadden. Zo wisten we precies uit hoeveel elementen de bank moest worden opgebouwd.”

Toch had de verkoopster in de meubelzaak haar twijfels. „Dat wordt veel te groot, jullie vergissen je”, zei ze. Maar Robyn had het wel degelijk goed opgemeten. „Toen kwam het probleem van de grote eettafel aan bod”, zegt Robyn, die precies wist hoe die eruit moest zien. „Dat heb ik altijd. Soms lastig, want dan vind ik niets anders meer mooi. Gelukkig vond ik hem op een veilingsite, precies de goede tafel van bijna drie meter!” Zo zie je maar: de aanhouder wint. Gewoon een kwestie van dóórgaan.

Bewoners

Robyn Fresen en Rubin en Luuk van Dort

Oppervlakte

335 m

Bouwjaar

2014

Kamers

5

Beste woonkoop

„Onze bank zit heerlijk!”

Woonstijl

Eigen mix met industriële elementen.

Lees meer over

POPULAIRE VIDEO'S