Nieuws/Vrij

Recept van de dag

Sardientje tussendoor

Door Felix Wilbrink

Zomaar een gerecht tussendoor dat ik zelf ook niet zo goed kan plaatsen. Waarom dit? Geen idee! Past het in de tijd van het jaar? Absoluut niet. Is het gezond? Nou, niet overdreven. Is het lekker? Natuurlijk, anders zou het hier niet staan.

Laten we ons een gemakkelijk maken,dacht ik. En greep het boek Koken met Vis uit Blik van Bart van Olphen. Daarin staan deze sardines á poêler, oftewel gegrilde sadines. Hij wil dat we sardines in boter kopen, maar die kan je echt alleen in Frankrijk krijgen. Of weet jij een speciale zaak? Dus neem je gegrilde sardines in olijfolie, blik open, giet de olie af en bewaar deze. Dan kook je de krieltjes. Krijg je al trek? Beetje grof zout erover. Klont echte boerenboter smelten en stoof er het sjalotje in. Haal van het vuur en meng er de azijn en fijngesneden peterselie door. In een andere kom meng je de olie met mosterd, mayo-naise, appelazijn, peper en fijngeknipte bieslook. De botersaus gaat over de sardines en de aardappels en de olijfoliedressing over de sla.

En als je er dan nog een Château Neubourg pils bij schenkt, sta je aan de rand van intens geluk.

Nodig:

  • 2 blikjes sardines au beurre of sardientjes in olijfolie
  • 1 sjalotje, fijngesneden
  • 500 gr krieltjes
  • 100 gr echte boerenboter
  • 1 theel witte wijnazijn
  • 1 eetl fijngesneden peterselie
  • voor de dressing:
  • olijfolie van de vis
  • 1 eetl dijonmosterd
  • 1 eetl mayonaise
  • 1 eetl appelazijn
  • zout en peper
  • bieslook