Nieuws/Vrij

Recept van de dag

Ragout van de restjes

Door Felix Wilbrink

Natuurlijk ragout, want je hebt vast nog restjes vlees, kip, rollade, kalkoen, wat dan ook. Ragout is zo’n dankbaar recept. Het wordt altijd lekker. Maar met een beetje extra zorg wordt het legendarisch. Heb je nog jus? Ja! Top. Zullen we eens een mooie rijke ragout maken?

Je begint met het snijden van het koude vlees. Ik ga even uit van vier man want dit zijn drukke tijden met veel volk over de vloer. Mooie kleine dobbelsteentjes.

Laat een klont boter bruisen. Uitjes en prei erbij. De tijm, de wortels, doe er een takje rozemarijn bij, dat je er later zo weer uit kunt trekken. Helemaal lekker, een paar groene pepers, uit een potje, die zijn zacht.

Dan het vlees erbij. En strooi er de bloem over. Goed omscheppen, niet bruin laten worden maar wel een beetje laten pruttelen. Dan de jus en de melk. Zoveel dat het zo dik wordt als jij ragout lekker vindt. Goed roeren.

Ja, je kookt ook nog rijst en op het laatst doe je daar een handje diepvries doperwten door. De ragout natuurlijk nog even op smaak brengen met wat foelie, groene tabasco en gewone peper en een beetje zout. Dan op de borden een ring van de rijst maken, ragout er in gieten. Zo ga je in stijl het jaar uit.

Morgen oliebollen. Wie weet er nog een geweldig recept? Nu sturen, f.wilbrink@telegraaf.nl

Nodig voor 4 personen:

• 400gram restjesvlees

• 1 flinke ui, gesnipperd

• 1 prei, alleen het wit, flinterdun gesneden

• 2 thee tijm

• 2 wortels in blokjes

• 1 theel groene pepers

• 50 gr boter

• 50 gr bloem

• 1 l jus en melk samen

• foelie, zout, peper, groene tabasco