Nieuws/Vrij

Recept van de dag

Wie bakt de oliebol?

Door Felix Wilbrink

Onze oliebol was ooit een oliekoek. Oftewel in oude recepten werd de oliebol een oliekoek genoemd en verder was het precies hetzelfde recept. Een luchtig, net vloeibaar, deeg dat in porties in olie werd gebakken en daar tot een soort bol werd. Nog even uitlekken en klaar, de oliebol.

Met ’corinthen’ (krenten) en stukjes ’geconfijte’ sinaasappelschil. Mevrouw Wilbrink klokte vorig jaar tot mijn verbazing plotseling een paar liter olie in de wadjan en bakte er de heerlijkste bollen in. Ze blijft me verbazen. Als ik me goed herinner, moesten het ook nog lege bollen zijn, geen krent erin.

Mocht het mijn beurt zijn dan week ik de krenten en rozijnen een uurtje of twee in sterke thee of rum. En dan alles op kamertemperatuur: bloem, melk en gist vermengen, beetje zout nog, en een ei erbij. Roer tot een glad beslag. De rozijnen en krenten erbij. Laat een uur rijzen. Olie heet, 190°C. Steeds maximaal drie bollen per keer in de olie, na twee minuten een tikje geven als ze zichzelf niet omdraaien.

Uitlekken en een sneeuwstorm aan poedersuiker erover. Ja, ik wens jullie een prachtige jaarwisseling.

Nodig voor 20 oliebollen:

•250 gr bloem

•225 ml melk, op kamertemperatuur

•5 gr zout

•1 ei

•12 gr gist

•50 gr rozijnen

•50 gr krenten