Vrij/Uitgaan

Filmrecensie: ’I am not your negro’

Eerbetoon en levensles ineen

Net als Martin Luther King had James Baldwin een droom. Of eigenlijk twee. Niet alleen hoopte ook deze zwarte, homoseksuele schrijver ooit te leven in een land van gelijkheid en broederschap. Tevens wilde Baldwin een boek schrijven over zijn drie vermoorde vrienden: burgerrechtenactivist Medgar Evers, de militante politicus Malcolm X en dominee Martin Luther King. Maar voor hij zijn missie kon voltooien, overleed de intellectueel in 1987 aan maagkanker.

Met de documentaire I am not your negro visualiseert de Haïtiaanse regisseur Raoul Peck postuum het boek dat Baldwin nooit afmaakte. Zijn ietwat voorspelbare beeldcollage toont de welbekende, maar nog steeds pijnlijke fragmenten van diepgeworteld racisme binnen de Amerikaanse samenleving. Van de eerste zwarte leerling op een witte school Dorothy Counts (1956) naar Sidney Poitiers rol in de ongemakkelijke tragikomedie Guess who’s coming to dinner (1967). En van de gewelddadige arrestatie van taxichauffeur Rodney King (1991) tot de #BlackLivesMatter-protesten uit 2013.

Het dit jaar voor een Oscar genomineerde I am not your negro wint aan fascinatie als Peck nader inzoomt op de geestelijk vader van zijn project zelf. Archiefbeelden, oude interviews en gedachtenstromen (ingetogen ingesproken door Samuel L. Jackson) tonen James Baldwin als een intelligente en eloquente man die zijn ideeën over mens en maatschappij op scherpe, poëtische, maar ook genuanceerde wijze verwoordde. Van zo’n grootdenker hadden wij vandaag de dag – ook in Europa – nog wat kunnen leren. Met deze documentaire kan dat alsnog.

Eric le Duc