Vrij/Uitgaan

Filmrecensie: ’Can I be me?’

Het excuus van Whitney Houston

Whitney Houstons treurige geschiedenis in beeld.

Whitney Houstons treurige geschiedenis in beeld.

Een documentaire over het leven van Whitney Houston is per definitie akelig om te bekijken. In Can I be me? zien we uitgebreid hoe ze haar leven rücksichtslos het putje in hielp. Regisseur Nick Broomfield geeft de in 2012 overleden wereldster er alleen wél een excuus voor.

Whitney Houstons treurige geschiedenis in beeld.

Whitney Houstons treurige geschiedenis in beeld.

Aan Houstons talent en kunde heeft nooit iemand getwijfeld. Zien en horen was begin jaren 80 geloven en de zangeres maakte haar belofte daarna voor het oog van de hele wereld glorieus waar.

Maar na het succes volgde hoogmoed en de onvermijdelijke val.

Volgens Broomfield kwamen deze drie desastreus samen op de uitreiking van de Soul Train Awards van 1989. Terwijl Whitney dacht er wat mooie prijzen in ontvangst te komen nemen, werd ze ook publiekelijk uitgejouwd, omdat ze volgens haar donkere collega’s veel te witte popmuziek maakte. Nog diezelfde avond ontmoette ze, heftig in de war door de verbanning uit haar eigen gemeenschap, badboy Bobby Brown. De rest is een in- en intrieste, welbekende geschiedenis.

Brown bracht Houston aan de drank, zij hem aan de drugs. Gezamenlijk hielpen ze met die middelen niet alleen hun eigen levens om zeep, maar ook dat van hun dochtertje Bobbi Kristina, die drie jaar na haar moeder overleed. De maker van Can I be me? mag dat de boze buitenwereld aanrekenen, maar over verantwoordelijkheid valt in deze kwestie te twisten.

Nog storender is dat Broomfield er niet in geslaagd is twee nog in leven zijnde hoofdrolspelers voor de camera te krijgen, Bobby Brown en Whitney’s boezemvriendin Robyn, die de zangeres bijstond in al haar ellende tot ze het niet meer aan kon zien. Hun inbreng had deze kijk op het leven en de dood van de zangeres tenminste nog iets authentieks en essentieels gegeven. Het gemis maakt deze documentaire direct discutabel.

Bart Wijlaars