Vrij/Uitgaan

Filmrecensie: ’Wonder Woman’

Welkom staaltje girlpower

Wonder Woman (Gal Gadot) blijft wars van cynisme vechten voor een betere wereld.

Wonder Woman (Gal Gadot) blijft wars van cynisme vechten voor een betere wereld.

De films die zich afspelen in het ’extended universe’ van DC Comics konden de laatste jaren teleurstellend weinig handen op elkaar krijgen. Wonder Woman kan op meer enthousiasme rekenen. Terecht.

Wonder Woman (Gal Gadot) blijft wars van cynisme vechten voor een betere wereld.

Wonder Woman (Gal Gadot) blijft wars van cynisme vechten voor een betere wereld.

Wonder Woman zag al in 1941 het licht en werd bedacht door William Moultin Marston. Zijn vrouwelijke tegenhanger van DC superhelden als Superman en Batman moest echter heel wat langer wachten op haar eerste bioscoopavontuur dan haar collega’s. Wat voormalig schoonheidskoningin Gal Gadot er nu niet van weerhoudt de beroemde superheldin met een bijna naïef optimisme spelen.

Gadots personage is dan ook niet helemaal van deze wereld. Ze werd als amazone-prinses Diana geboren op een mythisch eiland, waar we haar zien opgroeien te midden van vrouwelijke strijders. Tot de Eerste Wereldoorlog zelfs tot die afgelegen plek weet door te dringen. In de persoon van de Amerikaanse spion Steve Trevor (Chris Pine), die achtervolgd door Duitsers uit de hemel komt tuimelen.

Nadat Diana hem uit het vliegtuigwrak heeft gered, bekijkt zij Trevor met een zekere nieuwsgierigheid; hij is immers die eerste man die zij ooit heeft ontmoet, Intussen rollen zijn ogen bijna uit hun kassen bij het zien van zoveel moois. Regisseur Patty Jenkins (Monster) buit die situatie nogal dubbelzinnig uit, waarbij Pine zich een droogkomisch talent betoont.

Steve Trevor reist uiteindelijk naar Londen, waar hij de geallieerden wil waarschuwen voor een vijandelijk vernietigingswapen. Diana volgt hem, omdat ze verwacht dat de spion haar daarna rechtstreeks naar de oorlogsgod Ares zal leiden. Door die oorlogshitser te verslaan, denkt zij alle ellende in de wereld in één klap te kunnen uitroeien.. Zo simpel ligt dat alleen niet, ontdekt zij later op het slagveld. Omdat een deel van het kwaad toch echt in de mensen zelf blijkt te schuilen.

Tussen alle geslaagde knipogen en de soms wat te lang uitgesponnen actiescènes door, laten Jenkins en Gadot ons de hartenpijn voelen die dat besef in de superheldin veroorzaakt. En ook de girlpower waarmee Diana uiteindelijk toch besluit te blijven strijden voor een betere wereld. Alleen al dat gebrek aan cynisme maakt Wonder Woman tot een verfrissende superheldenfilm.