Vrij/Uitgaan

Puur genieten in Nijmeegse Goffertpark

Robbie Williams blijft koning van de knipoog

Door Bart Wijlaars

Robbie Williams was volstrekt zichzelf in het Goffertpark. Lachen!

Robbie Williams was volstrekt zichzelf in het Goffertpark. Lachen!

ANP

Wat de doktoren er van vonden dat Robbie Williams zijn Heavy Entertainment Tour verkiest boven de noodzakelijke operatie aan zijn door artritis geteisterde rug? Zo’n 65.000 fans in het Nijmeegse Goffertpark waren wat blij met zijn doorzettingsvermogen dinsdagavond.

Robbie Williams was volstrekt zichzelf in het Goffertpark. Lachen!

Robbie Williams was volstrekt zichzelf in het Goffertpark. Lachen!

ANP

Zij zagen namelijk de Robbie zoals we die het liefste zien: zingend, dansend, grappen makend. En zo af en toe sloeg hij zich daar zittend wel doorheen.

„Ik wil jullie een verhaaltje vertellen. Het was zomer in de vroege jaren 90 en ik ontmoette vier jongens waar het ontzettend mee klikte”, vertelde hij zijn publiek bij aanvang. „We werkten hard en feestten nog harder. En toen kwam het moment dat ik dat zomerbaantje bij McDonald’s vaarwel zei en bij Take That ging.”

Boyband

Wat daarna kwam mag bekend zijn: Take That werd de populairste boyband ter wereld, maar zonder Williams, die al snel solo ging en op eigen benen schoot hij zo mogelijk nog sneller naar de top. Inmiddels is hij 43, vader van twee en is het superster-zijn nog niet verleerd.

Met Let me entertain you krijg je de stemming er tijdens elk concert in, ook in de heerlijke buitenlucht. Met Take That-song The Flood wil het ook wel als je halve publiek je al je hele carrière volgt.

Covers

Opvallender zijn de covers die hij er in het voor het voor hem onuitspreekbare Nijmegen („Niemiegiejun?”) in gooit. Freedom van George Michael komt voorbij. Ter ere en nagedachtenis van uiteraard. Voor Neil Diamond’s Sweet Caroline geldt dat niet, Diamond leeft nog, maar zo’n massa-meezinger werkt wél. Zeker als hij er zijn bloedeigen vader voor het podium ophaalt. In een meezingmedley komen onder andere Livin on a prayer van Bon Jovi nog langs, Take on me van A-Ha en een stukje Rehab van Amy Winehouse.

Rugproblemen

Van zijn rugproblemen is gelukkig minder te merken dan vooraf gevreesd. Zo af en toe neemt hij z’n rust op de troon die op het podium staat, bijvoorbeeld om nog wat verhalen te vertellen over zijn roemrijke leven en jeugd. Maar een song als Love my life brengt hij zittend op een enorme hand die met een kraan over de hoofden in het voorste vak gaat.

Humor

Maar zijn voornaamste wapen tegen welk fysiek ongemak ook is zijn ontwapenende gevoel voor humor. Zo krijgt een fan die het podium op wordt gehaald voor de Nicole Kidman-rol in swingnummer Something stupid een masker op waardoor ze klinkt als een kruising tussen Elmo en Koekiemonster uit Sesamstraat. Williams lijkt de laatste om zichzelf serieus te nemen. Iets waarmee hij eerder het alternatief gestemde Pinkpop al wist in te pakken. Bij een concert van deze man kun je lachen en dat blijft onweerstaanbaar. Niet voor niets dat er zoveel mannen op deze ex-boyband-ster afkomen. En dat hij dan af en toe wat minder rent en springt vergeven we hem meteen.

Met Come undone, Feel, Rock DJ en in de toegift Angels brengt hij de avond bovendien schitterend thuis. En in de buitenlucht, als het donkerder en donkerder wordt in het Goffertpark zelfs een beetje magisch. Zo horen zomerconcerten te zijn. Bravo Robbie!