Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Erik Smits

Fietsspecial

Alleen op de wereld op de fiets

21 APR 2017

Erik Smits (57) en dochter Lauren (27) stapten vorig jaar op de pedalen om de tocht van Rémi uit het boek ‘Alleen op de wereld’ van Hector Malot te evenaren. Wat de hoofdrolspeler te voet deden, deden vader en dochter per fiets.

Voor wie het boek niet kent: Rémi woont met zijn moeder in een klein dorpje in Frankrijk als opeens zijn vader terugkomt en hem verkoopt aan een straatmuzikant en –acteur Vitalis, die met zijn honden en aapje rondtrekt door Frankrijk. Hij reist een tijdje met Vitalis, tot die laatste wordt opgepakt omdat hij zijn honden niet muilkorft en twee maanden de gevangenis in moet. In de tussentijd moet Rémi het alleen redden, maar gelukkig vindt hij al snel een vrouw met zoontje die over het Canal du Midi varen.

Het is het lievelingsboek van Erik en omdat zowel hij als Lauren van fietsen houden, was het idee snel geboren en de route, via Bordeaux en Toulouse tot aan Sète aan zee, uitgestippeld. Een bijzondere reis met zijn tweeën te maken, zo was het idee. ,,En goed kunnen praten over het leven en elkaar", zo vertelt vader Erik. ,,En het kinderlijke plezier te ervaren van op plekken zijn waar een verhaal zich afspeelt. We werden best wel fanatiek. We hebben contact opgenomen met de Hector Malot-vereniging: blijkbaar zijn er veel fans van het boek. De eerste nacht sliepen we bij de Franse fan Agnes, die in de omgeving van het fictieve dorpje Chavanon woont. Samen met haar hebben we rondgereden in de omgeving en heeft ze ons wat dorpjes laten zien die als voorbeeld had kunnen dienen voor het fictieve dorpje. Ook  gingen we bijvoorbeeld de rechtbank opzoeken waar Vitalis is terechtgesteld. Of dat we langs het Canal du Midi dachten: hier heeft Rémi vast Madame Milligan misschien wel ontmoet. Op een gegeven moment dachten we wel: het voelt allemaal zo echt, maar het is natuurlijk een fictief boek, en zelfs de schrijver is nooit in deze gebieden geweest, heeft het gewoon met de kaart ernaast geschreven, haha!"

De tocht heeft de twee dichter bij elkaar gebracht, zo vindt Lauren. ,,Maar het heeft ook tot een herontdekking geleid van hoe prettig en prachtig Frankrijk is. We zijn een goed stel voor zo'n avontuurlijke vakantie, zo weten we inmiddels. Maar er was ook discussie hoor, over nog 50 kilometer doorfietsen nadat er al 100 op de teller stond, bijvoorbeeld. En sjouwen met de ingepakte fietsen van het ene station in Parijs naar het andere in te weinig tijd leidde ook tot best wat stress. Maar we hebben ook enorm moeten lachen over de verbazing dat anderen dachten dat een jonge vrouw zo'n oude vriend kan hebben!"

Rémi’s tocht is erg lang, dus het plan is om er in de toekomst route voor route mee verder te gaan. Vorige maand werden de twee gevraagd om bij de vereniging van Hector Malot te komen vertellen over hun reis, waarbij ook de achterachterkleindochter van Hector Malot bij was. Lauren kon niet, maar Erik deelde maar al te graag hun verhaal. ,,We denken er ook over om de fietsroute te publiceren zodat ook anderen hem kunnen maken. We hebben nog 6000 kilometer te gaan!"

Volg hier de belevenissen van vader en dochter.

Dit weekeinde vindt u bij De Telegraaf een goedgevulde Fietsspecial, waarin de beste fietsen worden getest, routes worden beschreven en gadgets worden getoond.. Neem ook zeker een kijkje op Nationalefietstest.nl

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
21.8 °C
ZZW3
Beurs AEX
AEX 525.57
+ / - +0.55%