Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Hollandse Hoogte

Spijt

'Kinderen toch teveel verwend’

15 MEI 2017

Toen ik in de jaren zestig opgroeide, hadden mijn ouders niet veel geld. Begrijp me goed: ik kwam niets tekort. Altijd lag er eten op mijn bord, altijd had ik prima kleding en schoenen om aan te trekken. Al waren dat soms afdankertjes waar mijn moeder een nieuwe rits of nieuwe knopen aan zette. Of ze naaide zelf een jurkje. Als ik nu foto’s van toen zie, denk ik: dat had mam maar mooi voor elkaar.

Af en toe konden mijn ouders een schoolreisje niet bekostigen. Dan kneep een bovenmeester een oogje dicht zodat we niet hoefden te betalen of ik ging niet mee omdat ik zogenaamd ziek was. Andere kinderen hadden dat niet zo in de gaten.

Pas tijdens mijn middelbareschooltijd sprongen die verschillen in het oog. De spijkerbroekencultuur was in opkomst en je hoorde er niet bij als je niet in Levi’s liep, zoals ik.

Ik leerde mijn man kennen en we startten een bedrijf. Dat was buffelen en we begonnen pas laat aan kinderen. Eén ding nam ik me voor: het zou hen aan niets ontbreken. Hoewel we natuurlijk geen miljonairs zijn, zaten we er warmpjes bij.

Ik genoot ervan om onze kinderen in leuke rompertjes en later bijvoorbeeld in Oilily te steken. Om ze knuffeldieren te geven, Duplo, Lego, een keukentje, een schoolbord, boekjes. Het kon niet op. We konden het ons veroorloven.

Inmiddels was een nieuwe tijd aangebroken, een tijd van welvaart, dat snapte ik ook wel. Nieuwe generaties zullen nooit begrijpen hoe moeilijk het was om in de jaren vijftig en zestig, zo vlak na de Tweede Wereldoorlog, de eindjes aan elkaar te knopen. Daar hebben ze ook geen boodschap aan. Logisch.

Toch wilde ik onze kinderen graag de waarde van geld en spullen meegeven.

Lees hier het hele verhaal (premium).

Lees ook:

'Wraakactie liep bijna verkeerd af'

'Ik zocht een moeder voor mijn kinderen'

’Ik was één keer te vaak te laat’

’Ik trapte in zijn zielige verhalen’

'Het is hij of ik, zei haar zus'

 

In deze rubriek vertellen lezers waarvan ze spijt hebben. Wilt u ook (anoniem) kwijt wat u anders zou hebben gedaan? Mail uw verhaal naar vrij@telegraaf.nl

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!

lees meer over

15.1 °C
WZW3
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%