Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: TMG

Ouwe Jongens

Lekker ding op wielen

16 MEI 2017

Het motorrijbewijs komt steeds dichterbij, maar voorlopig ben ik nog een atypische motorfan. Want waar motormuizen massaal de weg op gaan nu het weer opknapt, begint voor mij juist het knutselseizoen weer. Zonnetje, project op de oprit, sigaar erbij als er geen benzine in de buurt is…

Maar na twee sleutelcursussen bij motorkeurmeester Erik van Lent, waarover ik in de papieren uitgave van Vrij komende zaterdag meer uit de oliedoeken zal doen, ben ik wel toe aan the next level.

Dus de garage uitgemest, schuurtje in de tuin geplaatst voor nog ooit bruikbare meuk en een motorhefbrug op de kop getikt. Want mijn verzwakte rug heeft menig medicus een aardige zakcent opgeleverd de afgelopen jaren, dus sleutelen op niveau is wel zo wijs.

En nu is de Femme Fatale als eerste van mijn motorkerkhof aan de beurt om onder handen genomen te worden. Want zodra deze ranke, zwarte madam weer op eigen banden kan staan als reservefiets voor mijn Vlam, kan ik de tuinstoelen op het terras ook weer uitklappen. 

De noodzakelijke ingrepen aan remmen, banden en motorblok lijken te overzien. Daarna is het vooral cosmetisch werk, maar dat is bij een motor geen klein bier.

Ik dacht altijd dat alleen mannen hun gemotoriseerde speelgoed als verlengstuk zien. Maar nee. De meeste ladybikers hechten wel waarde aan een stoere fiets, al is het maar om niet uit de toon te vallen in het motorwereldje.

Mijn Vlam hoeft zich nergens voor te schamen met haar ‘Dikke Zwarte’ 1600cc WildStar, maar dat ze af en toe dat brullende beest berijdt, zie je niet aan haar frêle verschijning af.

Toen wij laatst op een zonnige zaterdag bij een motorzaak stopten, liepen we recht in de armen van twee geheel in leer gehulde heren.

Het duo, ik noem ze gemakshalve maar even de Shadows, drentelde met een bekertje koffie rond hun fraai geconserveerde Honda’s op het parkeerterrein. Ik had nog geen blik op een prijskaartje kunnen werpen, of de oudste van de twee meldde dat zijn zoon - de andere motormuis - een veel mooiere te koop had. En al snel raakten we aan de praat.

Toen Vlam belangstellend informeerde, reageerde ‘pa’ dat zijn bike geen motor was waar een vrouw zomaar op kon wegrijden. Want tsja, 750cc is niet niks.

Vlam knikte vriendelijk en gaf geen krimp. Even later kwam de onvermijdelijke vraag of ze zelf ook rijdt, en waarop dan wel? ‘Een WildStar’.

De babbelende Shadow viel helemaal stil. ’Eh ja, dat is ook een mooie motor’, stamelde hij, waarna het gesprek snel was afgelopen.    

Sindsdien weet ik dat ook haar reservemotor wel wat stoers moet zijn. De Femme Fatale moet het niet van haar inhoud hebben (600cc), dus moeten de looks het straks doen. Gewoon een lekker ding op wielen.

Meer Ouwe Jongens:

Billen knijpen

Pijpen

No need for speed

Tand des tijds

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.1 °C
WZW3
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%