Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Het pandaverblijf.
Het pandaverblijf.
Foto: Piroschka van de Wouw

Panda’s Ouwehands mogen naar buiten

16 MEI 2017

RHENEN - Reuzenpanda’s Wu Wen (vrouwtje) en Xing Ya (mannetje) zijn vanaf dinsdag 30 mei te zien in Ouwehands Dierenpark. Anderhalf uur nadat de dierentuin dat liet weten, waren entreekaartjes voor de eerste vijf dagen dat het publiek de panda’s kan zien al uitverkocht.

De pandaberen uit China arriveerden op 12 april in de Rhenense dierentuin, maar moesten eerst in quarantaine en uitrusten van de reis. Volgens de dierentuin gaat het heel goed met de beesten.

De Chinese ambassadeur in Nederland, Wu Ken, opent samen met dierentuineigenaar Marcel Boekhoorn de deuren van Pandasia, het speciaal voor de panda’s gebouwde verblijf. Dit leefgebied van 9000 vierkante meter is onder streng Chinees toezicht en deels door Chinese bouwvakkers gebouwd. De bouw kostte ruim 7 miljoen euro. In Pandasia zijn behalve de twee reuzenpanda’s ook kleine panda’s en muntjaks te zien.

Xing Ya en Wu Wen
Xing Ya en Wu Wen
Foto: Ouwehands Dierenpark

Miljoen euro per jaar

Ouwehands heeft Wu Wen en Xing Ya voor vijftien jaar te leen van China. De dierentuin betaalt daar een miljoen euro per jaar voor. Dat geld wordt gebruikt voor het beschermen van wilde panda’s in China. Het gaat de laatste jaren beter, maar de reuzenpanda geldt nog steeds als een kwetsbare diersoort.

Wu Wen en Xing Ya wonen apart van elkaar in het pandaverblijf. Panda’s hebben geen behoefte aan soortgenoten, behalve op de drie dagen per jaar dat het vrouwtje vruchtbaar is. Ouwehands hoopt op nakomelingen. Als dat gebeurt mogen de jonge panda’s enkele jaren bij hun moeder blijven. Daarna gaan de kleintjes naar het pandaopvangcentrum in China.

Kaartjes alleen online

Vanaf 30 mei zijn kaartjes voor de dierentuin alleen nog vooraf en online te bestellen. De Rhenense dierentuin laat maximaal 10.000 bezoekers per dag toe. Die moeten grotendeels buiten Rhenen parkeren en kunnen dan met een pendelbus naar Ouwehands.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.1 °C
WZW3
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%