Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Amaury Miller

Motorcursus

Sleutel je slim!

20 MEI 2017 Jeroen Hendriks

Klein onderhoud aan je motor kun je prima zelf doen. Maar ook bij pech is enig technisch inzicht handig. Zelfs als je geen vuile handen wilt maken, is het goed om te weten hoe je bike werkt en of de dealer je in de maling neemt met een rekening. Een sleutelcursus is altijd nuttig. En leuk!

Op de motorbrug annex operatietafel in de ruime werkplaats van Erik van Lent in Alphen (Gld.) staat een oude Kawasaki klaar voor de basiscursus onderhoud. Ontdaan van alle plastic franje zodat de patiënt voor iedereen goed zichtbaar is.

Vijf heren scharen zich nieuwsgierig rond het oude beestje en ’dokter’ Erik, een zeer ervaren rijder, mecanicien en keurmeester van motoren, steekt van wal. De basis voor elke geslaagde operatie is een goed werkplaatshandboek (tip: RTFM, read the f*cking manual!) voor jouw type motor. Die zijn in de meeste gevallen makkelijk (papier of digitaal) verkrijgbaar.

Bij een succesvolle ingreep hoort natuurlijk ook goed gereedschap. De meest gebruikte types sleutels – en de kwaliteit van verschillende merken – passeren de revue. Erik: „Het beste koop je losse sleutels van goede kwaliteit en niet die aanbiedingsdoos van Chinese Ali voor sleutels die je nooit gebruikt. Bovendien voel je met een goede sleutel precies wat een bout of moer ’doet’.”

Lees hier het hele verhaal.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!

lees meer over

14.5 °C
ZW4
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%