Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Gregor Servais

Interview

Bruggenbouwer Adriaan van Dis wil verandering

20 MEI 2017 Marjolein Schipper

Toen Adriaan van Dis na zeven jaar Parijs terugkeerde, trof hij in Nederland een ’zekere mate van aangebrandheid’ aan. En dan zo’n conducteur die de tram binnenkomt met ’Hallo jongens en meisjes!’ Allemaal even wennen en dan woont hij bovendien in de vredige Achterhoek in plaats van in de drukke grote stad. Hoewel, vredig? Uit zijn laatste boek ’In het buitengebied’ blijkt dat juist daar alle maatschappelijke veranderingen onverbloemd aan de oppervlakte komen.

Van Dis (70) vertelt dat hij met zijn boek lezers aan het denken wil zetten. De hoofdpersoon heeft een ingewikkelde omgang met een vluchteling die hem treiterend 'boss' noemt.

„Ik signaleer. Ik ben wel een bruggenbouwer, dat heb ik meegekregen vanuit mijn jeugd tussen mijn vele, zeer verschillende Indische familieleden. Ik hoop dat de lezers eens uit hun eigen bubbel stappen, dat ze zich in een ander verplaatsen. Als ik straatarm in Dakar zou wonen, wat zou ik dan doen? In de ellende blijven zitten of vluchten naar Europa, op zoek naar een beter leven? Dat het gebeurt, is een feit. De vraag is alleen: hoe gaan we ermee om? Kruipen we in onze schulp of zeggen we: kom er maar bij? Of iets ertussenin? We zullen in ieder geval met elkaar tot betere oplossingen moeten komen.”

Lees hier het hele interview (premium).

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!

lees meer over

13.3 °C
Z3
Beurs AEX
+ / - %