Vrij/Uitgaan

’Zoek de verschillen’

Zonnebloemen virtueel bij elkaar

Door Eline Verburg

Vincent van Gogh (1853-1890) maakte tussen 1888 en 1889 een aantal versies van een van de beroemdste en meest geliefde schilderijen aller tijden: de Zonnebloemen. Vijf van deze meesterwerken hangen verspreid over de wereld in verschillende musea en zijn nooit meer samen te zien geweest. Maar vanaf vandaag kun je op Facebook een virtuele galerie bezoeken, waarin ze wél naast elkaar hangen.

Directeur Axel Rüger van het Van Gogh Museum in Amsterdam is blij met deze online mogelijkheid: „Dit sluit perfect aan op de missie van ons museum: het toegankelijk maken van het leven en werk van Vincent van Gogh.” Bezoekers kunnen in de virtuele galerie 360 graden ronddraaien om elk schilderij afszonderlijk te bekijken.

Willem van Gogh

Je kunt ook een rondleiding krijgen door de digitale tentoonstelling. Hierin vertelt Willem van Gogh, achterkleinzoon van Vincents broer Theo van Gogh, over de vijf schiderijen, die zich fysiek bevinden in resp. de National Gallery (Londen), het Philadelphia Museum of Art, de Neue Pinakothek (München), het Seiji Togo Meomorial Sompo Japan Nipponkoa Museum of Art (Tokio) en het Van Gogh Museum Amsterdam.

„Geel was Vincents favoriete kleur”, vertelt de achterneef, terwijl de camara inzoomt op het werk uit Londen, en vervolgens op dat uit Tokio: „Ziet u de verschillen?” Dat kan dan gaan om de voet van de vaas, of om de achtergrond van het doek. Ook vertelt Willem van Gogh dat Vincent de doeken maakte voor zijn vriend, de Franse schilder Paul Gauguin, die er erg enthousiast over was.

Het favoriete doek van Willem van Gogh is het dichtste bij huis; de Zonnebloemen uit 1889, dat in Amsterdam te zien is. „Ik ken dit doek goed. Het hing in de woonkamer van mijn grootvader. De kleuren - 38 shades of yellow - springen van het doek en doen de zon op je schijnen.”

Maandag a.s. presenteert Facebook vijf opeenvolgende livestreams, waarin de internationale museumdirecteuren en conservatoren spreken over de Zonnebloemen in hun museum.

Bekijk hier de virtuele zonnebloemententoonstelling.