Vrij/Uitgaan

Dance Valley van start in Spaarnwoude

Door Martin van de Velde

De Velsen Valley stroomt weer vol dancefanaten.

De Velsen Valley stroomt weer vol dancefanaten.

In de Velsen Valley, onderdeel van Recreatiegebied Spaarnwoude, is de 23ste editie van Dance Valley van start gegaan. Op het langstlopende openlucht festival met louter danceartiesten staan vandaag onder meer optredens van Steve Angello, Blassterjaxx en Lil’ Kleine op het programma.

De Velsen Valley stroomt weer vol dancefanaten.

De Velsen Valley stroomt weer vol dancefanaten.

Dat deze laatste artiest geboekt is mag gerust wonderlijk worden genoemd. Het festival van UDC heeft dit jaar techno verruild voor urban. Een keuze die nog niet eerder gemaakt was. Het kenmerkt de muzikale koers van het festijn die jaarlijks aan grote veranderingen onderhevig is.

Iconen

Opvallend is het daarom des te meer dat er ook dit jaar weer plek is voor Dance Valley iconen-als Tom Harding, Yoyi Biomechanica en JP. De stijl waarmee zij doorbraken en die tot op de dag van vandaag in hun sets doorklinkt is hardhouse. Deze snelle en vrolijke stijl speelt buiten het Dance Valley-terrein geen rol van betekenis meer, maar weet nog steeds bezoekers naar het HQ-podium op Dance Valley te trekken.

De eerste internationaal opererende artiest die op Dance Valley aantreedt is Roger Sanchez. In de late jaren negentig en het begin van het nieuwe millennium heeft de New Yorker verschillende grote hits gehad. Zijn set is dan ook doorspekt met nummers uit die tijd. Vernieuwend is het niet, maar hij brengt wel een uitgelaten sfeer naar de vallei.

Creativiteit

Voor de editie van dit jaar is Dance Valley in zee gegaan met The Good Guyz uit Amsterdam. Deze productiepartij heeft eerder op feesten als Amsterdam Open Air, Pitch en Nassau Festival laten zien de nodige creativiteit aan een festival toe te kunnen voegen. Voor Dance Valley hebben ze een ontwerp gemaakt dat is geïnspireerd op de omgeving waarin het festival plaatsvindt. Deze keuze pakt goed uit. In het verleden wilde het terrein nog wel eens rommelig ogen en daar is nu geen sprake meer van. Aankleding en indeling zijn zo aangepast dat het terrein aanvoelt als een gezellig dorp.

Krimp

De keuze voor een nieuwe indeling is overigens ingegeven door een krimp in het terrein. Een logische ontwikkeling gezien de bezoekersaantallen van de afgelopen jaren. De tijd dat het festival in Velsen 50.000 bezoekers of meer trok is al geruime tijd voorbij. Dat maakte bij voorgaande edities dat het terrein ruim voelde voor het aantal bezoekers. Voor dit jaar is voor de gemeente een vergunning voor 30.000 bezoekers afgegeven. Aangezien er nog kaarten aan de deur verkrijgbaar waren, is het veilig te stellen dat dit aantal niet gehaald is.

Wat opvalt is de grote muzikale overeenkomst tussen de podia. Main, Crazyland, Freestyle en zelfs de hardstyle vertonen meer overeenkomsten dan verschillen. De enige podia die zich aan dit muzikaal gemiddelde onttrekken zijn het house podium en dat van HQ. Hier zijn het niet de eenvoudige en vrolijke deuntjes die overheersen, maar wordt de muziek bepaald door kleine variaties in een constante groove. Dance zoals dance bedoeld is.