Nieuws/Vrij

Recept van de dag

Bonenchili

Door Felix Wilbrink

Het geheim van een goeie chili is het maken van de smaak. De bonen komen later wel.

Zet een stevige, liefst gietijzeren pan op het vuur en laat de olie heet worden, strooi er de komijn in. Chipotle chilipoeder is geweldig, en een must. Doe erbij. Eventueel gerookte paprikapoeder. Ook jalapeño uien erbij, laat bakken. En klein beetje chocolade en een zakje espressopoeder. Beetje stroop om kleur te geven aan de uien. Knoflook erbij en Spaanse peper.

De paprika en de champignons erbij, laat stoven. Spoel de bonen uit blik af. Doe de bonen in de pan, schenk een flesje stoutbier erbij. De tomaten mogen er ook bij. Zet hoog tot het gaat koken en draai laag en laat pruttelen. Ruim twee uur.

Serveer in kommen met wat geraspte kaas, wat gebakken uitjes en een klodder zure room. Hier hoort stoutbier bij. Doe die van Jopen maar, Extra Stout. Hoezo koud, hoezo regen.

Nodig voor 6 personen:

•2 grote uien

•2 Spaanse pepers

•2 theel komijnpoeder

•3 theel Chipottle-chilipoeder, gerookt.

•1 eetl jalapeño-pepers uit potje

•1 zakje espressopoeder

•10 gr donkere chocolade

•2 of 3 teentjes knoflook

•2 paprika’s in stukken

•2 blikken bruine bonen

•2 blikken gekookte tomaten

•1 flesje stoutbier

•1 doosje champignons

•olijfolie

•zure room

POPULAIRE VIDEO'S