Nieuws/Vrij

Recept van de dag

Bijzondere ragout

Door Felix Wilbrink

Gisteren was Barbara jarig. Barbara is de wijnprinses. Met haar Wijntheater. Vandaag de laatste dag van dit jaar op de culinaire beurs in Maastricht. Haar man Barend, hoe bedenk je het Barbara en Barend, vroeg om een tip, want hij had al haar vriendinnen uitgenodigd. Wat moeten we dan eten. Ik wist dat de mannen van het kalfsvlees VanDrie Group ook altijd op de beurs staan. Dus een en een werd drie. Kalfsragout, of eigenlijk blanquette de veau, wat is er lekkerder?

Dit is een Frans recept. En een oud recept, met dat appeltje erin. Maar het is lekker, het houdt de ragout fris. Doe eerst het kalfsvlees, de ui, de wortel, de zure appel, het laurierblad en de kruidnagels bij elkaar in een pan. Giet daar kokend water over, genoeg dat het nèt onder staat. Laat 20 minuten heel zacht trekken. Haal het vlees uit de pan, giet de rest door een fijn vergiet en werk er zoveel mogelijk door, met de bolle kant vande pollepel. Het kookvocht bewaar je dus.

Nu boter in de pan, laat smelten, niet bruin worden en voeg de bloem toe. Roeren en aanlengen met 4 dl van het kookvocht, azijn erbij, of edik. Snij het vlees fijn en doe het in de ragout, zout en peper erbij, nog even heel zacht laten bubbelen. Schuitje room is heerlijk. Flink verse klein gesneden peterselie erover. Serveer met rijst en doperwten uit de diepvries. Van harte Bar en Bar met Bar.

Nodig:

  • 500 gr kalfsmuis in blokjes
  • 1 flinke ui
  • 4 wortels
  • 1 appel in partjes
  • 1 laurierblad
  • 2 kruidnagels
  • 1 bosje bladpeterselie
  • 4 eetl roomboter
  • 2 volle eetl bloem
  • 1/2 eetl azijn (of tomaten edik)

POPULAIRE VIDEO'S