Nieuws/Vrij

Lawine aan piemelgrappen

Filmrecensie: 2,5 ster voor Get hard

Door door Eric le Duc

Op het afgelopen South by Southwest-filmfestival van Austin werd de première van Get hard vol verontwaardiging en zelfs woede ontvangen. Wie haalde het in z’n hoofd zo veel politieke incorrectheid in één rolprent te stoppen?

Nou, de komieken Will Ferrell en Kevin Hart dus. Ferrell speelt James King, een blanke miljonair die wordt gepakt voor beleggingsfraude. Zijn straf: 10 jaar in de ruige San Quentin-gevangenis.

Meteen huurt King zijn arme, zwarte en ongetwijfeld criminele autopoetser Darnell Lewis (Hart) in om hem voor te bereiden op zijn vreselijke verblijf in de hel achter tralies.

Wat volgt, is een trainingskamp waarin niets aan het toeval wordt overgelaten. Zo krijgt King van Lewis les in zelfverdediging en stoere praat. Mocht dit niet volstaan, dan is het zaak in de bak een (sterk) maatje te vinden dat je beschermt. Daarom moet King in een homobar ook de kunst van fellatio onder de knie krijgen. En o ja, het vermogen om voorwerpen in de anus te kunnen verbergen, is natuurlijk eveneens meegenomen.

Het zijn slechts enkele van de talloze seksistische, racistische en homofobe grappen die in Get hard in moordtempo op de kijker worden afgevuurd. Dankzij de aanstekelijke chemie die Ferrell en Hart genereren, treft een deel van deze moppen ook doel. Maar uiteindelijk is de plot van Get hard toch te mager om een hele film leuk te blijven.