Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Top 10: Gevangenissen om te bezoeken

21 FEB 2012

GEEN - Deze maand is het 22 jaar geleden dat Nelson Mandela werd vrijgelaten van de gevangenis op het Zuid-Afrikaanse Robben Eiland. Daarom zet de Reiskrant tien gevangenissen onder elkaar die over de hele wereld te vinden zijn en bovendien door iedereen bezocht mogen worden.

Londen

1. Robben Eiland – Zuid-Afrika

Nabij de kust van het Zuid-Afrikaanse Kaapstad ligt Robben Eiland. Dit eiland is voor veel doeleinden gebruikt, van leprakolonie tot quarantaine-eiland voor dieren, maar is het bekendst om zijn gevangenisfunctie. Nelson Mandela werd er als politieke gevangene vastgehouden en tegenwoordig is er een museum te bezoeken vanaf het vaste land.

Meer informatie: www.robben-island.org.za

—-

2. Alcatraz – Verenigde Staten

De gevangenis in de baai van San Francisco is één van de bekendste ter wereld. Beruchte gevangenen als Al Capone, James ‘Whitey’ Bulger en Robert ‘Birdman of Alcatraz’ Stroud zijn er opgesloten en menig televisieserie of speelfilm is gebaseerd op mythes en verhalen rondom het Amerikaanse gevangeniseiland, waaronder kaskraker The Rock. Met cruiseschepen kunnen toeristen vanuit de baai van de stad een kijkje nemen in de benauwde gevangeniscellen.

Meer informatie: www.alcatrazcruises.com

—-

3. Duivelseiland – Frans-Guyana

Deze gevangenis werd geopend in 1852, door niemand minder dan Napoleon III. ‘Devil’s Island’ werd hiermee één van de meest beruchte gevangenissen ter wereld. Er werden zowel politieke als ‘gewone’ gevangenen naartoe gestuurd. In de twintigste eeuw is de gevangenis gesloten en nu kunnen toeristen het eiland bezoeken, dat aan de kust van Frans Guyana ligt.

Meer informatie: www.steppestravel.co.uk

—-

4. Fremantle gevangenis – Australië

In de buitenwijken van de Australische stad Perth ligt de Fremantle gevangenis, een complex bestaande uit een aantal gevangenisgebouwen in Victoriaanse stijl. Fremantle werd van 1850 tot 1991 gebruikt als gevangenis en is opgenomen in de Werelderfgoedlijst. Er zijn verschillende rondleidingen door de gevangenis te boeken, waarvan eentje je meeneemt door de tunnelgewelven van het complex.

Meer informatie: www.fremantleprison.com.au

—-

5. Four Seasons Istanbul – Turkije

Het Four Seasons in Istanbul klinkt als een hotel en dat is het ook, maar een aantal jaar geleden ontving het gebouw nog een heel ander soort bezoekers. De voormalige luchtplaats is omgebouwd tot binnenplaats waar gedineerd kan worden en de uitkijktorens zijn getransformeerd tot liftschachten.

Meer informatie: www.fourseasons.com

—-

6. Tower of London – Groot-Brittannië

Sinds zijn bouw in 1078 is de Tower of London gebruikt als koninklijke woonplaats, wapenopslag, schatkist, menagerie, kantoorgebouw en, misschien wel het beruchts van allemaal, als gevangenis. Edward de Vijfde, Richard of Shrewsbury, Anne Boleyn, William Wallace, Thomas More, Lady Jane Grey, Guy Fawkes en Rudolph Hess zijn voormalige gevangenen en sindsdien is de Tower of Londen één van de best bezochte toeristenattracties in de Britse hoofdstad.

Meer informatie: www.hrp.org.uk/toweroflondon

—-

7. Tuol Sleng – Cambodja

Het Tuol Seng genocidemuseum in Phnom Penh is opgericht in een voormalige middelbare school, waar de klaslokalen dienst deden als gevangeniscellen. De Security Prison 21 stond bekend om zijn vele martelingen en om het vermoorden van gevangenen. Tegenwoordig is er een macaber museum opgericht in het gebouw, waar foto’s te zien zijn van gevangenen, schedels en martelinstrumenten

Meer informatie: www.tuolsleng.com

—-

8. Hotel Katajanokka – Finland

In het centrum van Helsinki staat het Katajanokka hotel. Deze voormalige gevangenis was ooit de laatste rustplaats voor veel gevangenen. Het is nu een hotel uit de Best Westernketen, maar de betonnen muren, vloeren en muren met barsten herinneren bezoekers aan de grimmige historie.

Meer informatie: www.bwkatajanokka.fi

—-

9. Malmaison Oxford – Groot-Brittannië

In 1996 sloot de Oxford gevangenis zijn deuren en werd het omgebouwd tot een winkelcomplex en luxe hotel. De cellen van de Malmaison zijn omgebouwd tot hotelkamers en kantoorruimtes. Bizar genoeg is de Malmaison Oxford ook een populaire trouwlocatie onder Britse verloofden.

Meer informatie: www.malmaison.com

—-

10. Open gevangenissen in Groot-Brittannië

Het Verenigd Koninkrijk kent verder een aantal andere gevangenissen die nog steeds dienst doen als penitentiaire inrichting. Tijdens het jaarlijkse Open Garden Squares weekend kunnen geïnteresseerden een kijkje nemen binnenin een aantal gevangenissen, waaronder die van Holloway, Wormwood Scrubs en Wandsworth.

Meer informatie: www.opensquares.org

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!

Reportages over Londen

Opera op gras

De kuddes schapen en herten kauwen onverstoorbaar door, terwijl 600 man in smoking en avondjurk langs de weilanden struinen van Wormsley Estate, een prachtig landgoed op 40 mijl van Londen. Normaal gesproken is het terrein, dat in het bezit is van de steenrijke Amerikaanse...

Londen: Geboortestad van de metro

Londen. De stad van rode bussen, zwarte taxi's en... de ondergrondse. Als eerste stad ter wereld besloot Londen in de 19e eeuw om onder de grond een spoor aan te leggen om zo de grote verkeersproblemen van de Britse hoofdstad op te lossen. Een experiment dat pas decennia...

Plattegrond als stijlicoon

Het is een stijlicoon van de jaren dertig dat nog altijd wordt gebruikt en wereldwijd navolging kreeg: de plattegrond van de Londense metro. Ingenieur Harry Beck  ontwierp de schematische weergave ervan in zijn vrije tijd. Aanvankelijk wilde de Undergrounddirectie er niets...

Lees alle 52 reisreportages
14.4 °C
Z1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%