Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Swarovski fountain
Swarovski fountain
Foto: Xcitefun.com

Bizarre fonteinen

10 DEC 2012

GEEN - Fonteinen zijn publiekstrekkers. Of het nu om Manneken Pis in Brussel gaat of de Trevifontein in Rome, miljoenen mensen worden getrokken naar deze kunstzinnige waterbronnen. Maar er zijn ook bijzondere, enigszins bizarre creaties die steden sieren. Een vijftal uitgelicht.

België

Nepuntes fontein
Nepuntes fontein
Foto: Wikimedia Commons
Jeanneke Pis
Jeanneke Pis
Foto: Wikimedia Commons
Wikimedia
Wikimedia
Foto: Wikimedia
Crown Fountain
Crown Fountain
Foto: oddee.com

De Italiaanse stad Bologna is de standplaats van de Fontana di Nettuno, de Fontein van Neputunes. Op het Piazza Nettuno, naast het Piazza Maggiore, staat de Romeinse god van de zee afgebeeld, maar onder hem zitten vier vrouwen die achteroverleunend straaltjes water uit hun tepels knijpen.

Bekend van zijn kristalwerk heeft Daniel Swarovski zijn eigen fontein in Wattens, Oostenrijk. De megafontein ligt aan de ingang van het museum en de daarachterliggende tuin.

Tralies

Als tegenhanger van Mannenken Pis heeft Brussel ook Jeanneke Pis, een meisje dat op haar hurken zit en plast. Het beeld uit de jaren tachtig is een veel minder bekend dan Manneken Pis en wordt tegenwoordig afgeschermd door tralies vanwege vandalisme.

Overgeven

Op de Londense South Bank is fonteinkunstenaar Klaus Weber verantwoordelijk voor 'The Big giving'; een serie eco-vriendelijke beelden waaruit het water uit verschillende gaten naar buiten spuit. Uit de mond, ogen, oren, neus en zelfs uit de oksels. Zo lijkt het er bij een beeld net op of de man staat over te geven. Niet iedereen kan dit kunstwerk dan ook waarderen.

Crown fountain in Chicago is een interactieve fontein, een mix van kunst en video. De fontein van zeventien miljoen dollar staat in het Millennium Park en is ontworpen door de Catalaanse artiest Jaume Plensa. Met goed weer, spuit het water van mei tot okober uit de mond.

 

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!

Reportages over België

Hippe stadsstranden

Een beetje stad heeft tegenwoordig een stadsstrand. Handig als je geen zin hebt in ellenlange files op de kustwegen…

Bruisende bierstad

Bierliefhebbers kunnen het hele jaar hun hart ophalen in de Belgische stad Leuven. De hoofdstad van Vlaams Brabant wil zich samen met de provincie namelijk profileren als hét biercentrum van België en daarom is het overal bier wat de klok slaat. De Reiskrant ging op onderzoek...

Lees alle 99 reisreportages
14.4 °C
Z1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%