Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Het Kroatische eiland Rab
Het Kroatische eiland Rab
Foto: www.tzg-rab.hr

Op naar het Kroatische eiland Rab

27 FEB 2013

GEEN - De naam van het Kroatische eiland Rab doet misschien bij weinig Nederlanders een bel rinkelen, maar als het aan Rab zelf ligt, komt daar snel verandering in.

Rab

Op ongeveer 1400 kilometer vanaf Utrecht vertrekt de ferry naar Rab. Het eiland ligt op een steenworp afstand van het vasteland en de aanblik belooft weinig goeds. Een kale onherbergzame berg. Nu rechtsomkeert maken zou zonde zijn, want na de korte overtocht blijkt Rab vanaf de andere kant van de berg gezien een groene oase.

Na korte tijd komt de hoofdstad in zicht, gemakshalve ook Rab genoemd. Een prachtige oude stad, gelegen op een schiereiland. Een viertal klokkentorens bepaalt het stadsbeeld. Rab kende veel overheersers, Liburniërs, Romeinen, Goten, Byzantijnen, Venetianen, Hongaren, Habsburgers, Oostenrijkers en Italianen, maar de stad doorstond de tand des tijds met glans.

 

Toerisme

Ook het toerisme op het eiland kent een lange geschiedenis en Rab was zelfs z’n tijd vooruit op dit gebied. In 1936 kwam de Engelse Koning Edward VIII met zijn geliefde Wallis Simpson (een gescheiden vrouw waarvoor hij korte tijd later de troon zou opgeven, maar dit terzijde) op zijn jacht bij Rab. Zij vroegen en kregen toestemming van de autoriteiten om naakt te zwemmen, waarmee de eerste stap naar naturisme werd gezet.

 

Vandaag de dag heeft Rab ook de Nederlandse bezoeker veel te bieden: twee mooie campings, gevarieerde overnachtingsmogelijkheden van appartementen tot luxe stadshotels, een overheerlijke en gezonde mediterrane keuken, 144 kilometer wandelpaden en 157 kilometer fietspaden, een wondere onderwaterwereld inclusief beschermd amfora gebied en vele zandstranden. En dat laatste is heel bijzonder in Kroatië. Rap dus naar Rab!

 

Over het eiland Rab:
Het Kroatische eiland Rab behoort tot de regio ‘Kvarner’ in het noorden van Kroatië.

Het eiland beschikt als een van de weinige plekken in Kroatië over zandstranden. Daarnaast is het een van de meest zonnige plekken in Europa met hete zomers , milde winters en een hoge zeetemperatuur.

Rab is een van de groenste eilanden van Kroatië , hoewel de aanblik vanaf het vasteland anders doet vermoeden vanwege het zicht op een kale heuvel die het binnenland tegen de Bora (harde droge wind) beschermt. Dit spectaculaire contrast en het feit dat de gelijknamige hoofdstad Rab tot een van de mooiste steden van Kroatië wordt gerekend, maakt  dat de geschiedenis van het toerisme tot zeer ver terugvoert. 

 

In Nederland is dit eiland nog relatief onontdekt. Vanwege de noordelijke ligging is dit eiland echter goed bereikbaar voor de vakantieganger met auto, op 1400 km vanaf Utrecht. De overtocht duurt vervolgens nog geen kwartier. Er zijn diverse andere ferryverbindingen, zoals een wat langere vanuit buureiland Krk (door brug met vasteland verbonden) of vanuit havenstad Rijeka. 
 

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!

Reportages over Rab

Op naar het Kroatische eiland Rab

De naam van het Kroatische eiland Rab doet misschien bij weinig Nederlanders een bel rinkelen, maar als het aan Rab zelf ligt, komt daar snel verandering in.

15.1 °C
WNW3
Beurs AEX
AEX 528.1
+ / - -0.07%