Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: De Telegraaf

Milieuvriendelijk op reis

18 JUN 2013

GEEN - Met de trein, het vliegtuig of met de auto: wat is de meest milieuvriendelijke manier om te reizen? Uit recent onderzoek van het Zweedse IIASA en CICERO zijn cijfers gekomen over hoeveel impact het heeft op het milieu als we reizen.

De onderzoekers, gepubliceerd in Enviromental Science and Technology, berekenden hoeveel impact een reis tussen de 500 en 1000 kilometer heeft op het klimaat. Dit zijn de meest voorkomende afstanden voor zakenreizen en vakanties.

Uit het onderzoek blijkt dat vliegen per kilometer nog steeds de grootste impact heeft op het milieu. Toch is het interessant om daarbij te weten dat de keuzes die mensen maken bij het gebruik van de auto of het openbaar vervoer, veel impact hebben op de klimaatveranderingen die zij daarmee teweegbrengen.

"Alleen reizen in een grote auto kan net zo slecht zijn voor het klimaat als vliegen. Maar als je in een kleinere auto stapt met twee medereizigers kan de impact net zo laag zijn als bij een treinrit." Dit stelt IIASA's onderzoeker Jens Borken-Kleefeld. Een reis van 1000 kilometer van één persoon in een grote auto kan een uitstoot geven van 250 kilogram koolstofdioxide. Indien een reiziger de trein pakt of gaat carpoolen met een kleine auto kan de uitstoot verkleind worden naar 50 kilogram koolstofdioxide per reiziger.

Voor milieubewuste reizigers heeft de onderzoeker een laatste tip: "Probeer vliegen, in grote auto's en alleen rijden te vermijden. Probeer daarentegen de trein of een bus te nemen of ga gezellig carpoolen met twee of drie andere reizigers."

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.2 °C
Z3
Beurs AEX
AEX 528.47
+ / - -0.04%