Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Het uitzichtpunt Mirador del Rio op Lanzarote is een enorme trekpleister.
Het uitzichtpunt Mirador del Rio op Lanzarote is een enorme trekpleister.
Foto: 123RF

Canarische Eilanden; 7 eilanden, 7 gezichten

20 JAN 2015

De Canarische Eilanden? Wat valt dáár nou nog over te schrijven voor een reisjournalist? Echt, meer dan genoeg. Vragen te over. Kun je er nou echt de hele winter aan het strand liggen? En hoe zit het met die passaatwind?

Fuerteventura

’En toen spleet plotsklaps de aarde open. Dieprode vuurkolommen schoten naar boven en braakten vloeibaar gesteente uit, die als kolkende rivieren richting zee stroomden. Enorme wolken rook begeleidden as, zand en rook’.

Pater Lorenzo Curbelo, priester van het dorp Yaiza op Lanzarote, schreef het bijna 300 jaar geleden, maar staande op de Montanas del Fuego oftewel de Vuurbergen lijkt het net of het gisteren is gebeurd. We maken per bus een bizarre tocht door een intrigerend maanlandschap, speciaal uitgezet om de reiziger bij elke bocht een nieuwe verrassing te tonen.

Alles, zo ver het oog reikt, is zwart of donkergrijs. Soms rijden we langs gesteente dat nog steeds vloeibaar oogt, alsof iemand immense hoeveelheden glimmend zwarte pudding heeft uitgestort over de hellingen. Op andere plekken is de natuur alweer een stapje verder en nemen dappere korstmossen bezit van gebarsten platen steen. De film The planet of the apes werd hier opgenomen en inderdaad het lijkt wel of we op een andere planeet zijn.

Kenmerkende rode aarde op het ruige Lanzarote
Kenmerkende rode aarde op het ruige Lanzarote
Foto: Eigen foto

Onaards landschap

Boven op de ‘Montanas’, bij het Restaurante el Diablo, wijst gids Abri de Heer op enkele holle ijzeren pijpen die uit de grond steken. Met een snelle beweging gooit hij er vanuit een emmertje twee grote scheuten water in. Het kolkt, het bruist en met een luide knal wordt het water als stoom de lucht in geschoten. Even verderop geuren twintig gebraden kippen op een rooster boven een diepe put. Een hand erboven en je voelt een werkelijk verschroeiende hitte, opstijgend uit letterlijk het binnenste van de aarde.

Het Nationaal Park Timanfaya is een must voor iedere bezoeker aan Lanzarote, met zijn onaardse landschap zonder meer het meest aparte en kunstzinnige van de zeven Canarische Eilanden. De Spaanse koning heeft er een huis en ook koning Albert met zijn Charlene en de Clintonnetjes zijn er geziene gasten. Kunstenaar Cécar Manrique bouwde her en der spectaculaire ‘belevenissen’, wat het eiland een beetje leuk snobby maakt. De zwarte berghellingen met her en der een hippe cactus lijken eerder ontworpen door een trendy tuinarchitect dan door Moeder Natuur…

Warme wind

Waar Gran Canaria en Tenerife vooral bekend zijn om het grootschalig toerisme met prettige voorzieningen als lange stranden, winkels en restaurants, hebben Lanzarote en het nabijgelegen Fuerteventura nog dat heel speciale eilandgevoel behouden. De boot vaart weg en jij blijft knus achter, dát idee. De Waddeneilanden maar dan wel met héél andere temperaturen.

Wat meteen de vraagt oproept: kun je op de Canarische Eilanden nou inderdaad de hele winter aan het strand liggen? Ja en nee. Ja, het is er eigenlijk altijd rond de 20 graden. Maar het kan er ook nog wel eens behoorlijk waaien of bewolkt zijn. Is het dan misschien eens even minder strandweer, dan is het nog goed toeven op een terras of een mooie mogelijkheid om een uitstapje te maken. De Spaanse eilanden liggen niet voor niets pal voor de kust van Afrika; alleen de passaatwind met bijbehorende wolken zorgt ervoor dat het hier geen droge woestijngebieden zijn geworden. Diezelfde wind zorgt overigens in de hete zomer voor afkoeling.

Sporteiland

Zo kunstzinnig als Lanzarote is (trouwens ook hier zijn witte zandstranden inclusief palmbomen te vinden), zo natuurlijk en sportief is Fuerteventura. Een echt outdoor sporteiland met zulke geweldige golven dat er ieder jaar het WK windsurfen wordt gehouden. Op het strand van Sotavento weet de Duitse instructrice Annika Ingwersen iedereen enthousiast te maken voor het surfen. „Fuerteventura, dat is gewoon negentig procent strand, zon, sport en surfen”, straalt ze. „Het buitenleven pur sang. Cultuur, musea, kunst, opgravingen: daarvoor moet je hier allemaal NIET zijn.”

Wel voor surfen voor iedereen, want surfschool Rene Egli ligt op dit strand aan een gigantische lagune ter grootte van vier voetbalvelden. Bij vloed staat het water in dit gebied iets meer dan kniehoog, wat het tot een ideaal oefengebied maakt. Wie bij het oefenen onverhoopt van de plank kukelt (en dat gebeurt héél vaak…) vindt zichzelf in ondiep water terug en kan zo weer op de plank stappen. Bij de lagune ook relaxte zitjes onder palmbomen, mogelijkheid tot barbecueën en allemaal echte surfdudes die zich met de plank onder de arm richting golven haasten.

Fuerteventura is een overzichtelijk, authentiek eiland met lieve kleine dorpjes. Bij badplaats Corralejo, het meest levendige stadje met restaurantjes en winkels, loop ik door de beroemde zandduinen. Door de scherpe lijnen van de zandvlakten en de zakkende zon een plek om tientallen foto’s te maken. De bekende passaatwind houdt behoorlijk huis en ik weet waar al dit zand vandaan komt: met kleine beetjes aangewaaid uit de Sahara. Surfers passeren me met hun boards boven het hoofd. Ook hier zijn de golven ideaal voor deze sport.

Toeristische winkeltjes op Tenerife
Toeristische winkeltjes op Tenerife
Foto: Eigen foto
 

Drukte

Een heel andere eilandsfeer op Tenerife, een veel grotere broer uit de Canarische familie. Voor wie dol is op drukke winkelstraten vol schoenen en tassen (kijk uit voor alle neppers want de boetes bij de Nederlandse douane kunnen flink oplopen…) en voor avondvermaak als restaurants, discotheken en casino’s is hier meer op de plek.

Het eiland bezit ook de enige berg, El Teide, die een mooi decor is achter vooral het strand van Playa de Las Teresitas. Met stip vind ik dit het mooiste strand van het eiland. Anderhalve kilometer prachtig (opgespoten) Saharazand, tegen een achtergrond van diepgroene bergen en tropische palmen. Strandober José komt dan ook nog voor anderhalve euro een glaasje wijn brengen; en door de golfbreker is het ook voor kleine kinderen veilig zwemmen.

Maar de meeste (witte) stranden liggen toch bij de bekende badplaats Playa de las Americas. Als ik op zoek ga naar wat meer verlaten baaien, kom ik bedrogen uit. Daar zijn inderdaad de bekende zwarte lavastranden te vinden. Voor ons Nederlanders, verwend als wij zijn met onze eigen prachtige kustlijn, is het vervelend zitten op die nare kiezels.

Op het relatief kleine Gomera kun je mooie wandeltochten maken met fijne panorama\'s als hoogtepunt.
Op het relatief kleine Gomera kun je mooie wandeltochten maken met fijne panorama's als hoogtepunt.
Foto: 123RF

 

Wandelen

De volgende ochtend sta ik op de achterplecht van de ferry richting La Gomera. In een schuimspoor zie ik Tenerife verdwijnen. Aan boord geen zonaanbidders en stranddudes, maar vooral veel echte wandelaars, gewapend met kaarten en degelijke grote schoenen. De Duitse Ingmar Degener komt al jaren op het eiland: „Als ik op mijn werk vertel dat ik naar de Canarische Eilanden met vakantie ga, zeggen mijn collega’s: ’Maar Ingmar, jij bent toch helemaal geen strandtype’. Ze hebben geen idee dat je op La Gomera echte ontdekkingstochten kunt maken. Het is op sommige plekken net of je door het tropisch regenwoud loopt.”

Ingmar verblijft altijd in een klein hotelletje in het stadje San Sebastian, aangevleid tegen de heuvels. Ik ben zelf verbaasd over de heel andere sfeer die hier heerst. Groen en rustig, met ergens nog een vleug van het hippieparadijs dat het hier in de jaren zestig was. De drukte van Tenerife lijkt hier mijlenver weg, terwijl het eiland bij helder weer in de verte nog te zien is.

Verrassing

En als ik door het inderdaad tropisch ogende bos wandel, waan ik me in Costa Rica. Koffiestruiken, een bananenplantage, de grond veert onder mijn voeten en ik ruik een warmvochtige oerwoudlucht. Omdat vanuit de bergen grote kloven naar beneden lopen, is het uitzicht richting zee elke keer weer een verrassing. Volgens Ingmar Degener zijn La Palma en El Hierro nog minder toeristisch en verlaten: „Daar moet je wel echt van houden. Zelf wil ik toch wel graag lekker eten in een goed restaurant.”

De Canarische Eilanden, ze kunnen eigenlijk niet op één grote hoop worden gegooid. Allemaal kennen ze hun eigen karakter en weertype, hun eigen stranden en natuur, ja zelfs hun eigen klimaat. Zeven eilanden, zeven gezichten.

Reiswijzer Canarische Eilanden

Wie Canarische Eilanden intikt op Google ontdekt dat het bepaald niet moeilijk is om er te komen: vele grote reisorganisaties doen deze bestemming aan. Wij gingen met Corendon, dat gebruik maakt van de eigen vliegmaatschappij (groot voordeel behoorlijke beenruimte en aan boord geen papperige maaltijdbakjes maar een aanbod uit oer-Hollandse snacks zoals een broodje kroket!). Corendon biedt uiterst voordelige maar ook luxe accommodaties aan op Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote en Fuerteventura en heeft een uitgebreid dagtochtenpakket met daarin een trip naar La Gomera.

Eilanden op een rijtje

Tenerife: toeristische strandbestemming, veel voorzieningen

Gran Canaria: veel stranden, uitgaansleven

Lanzarote: ruig vulkaanlandschap, artistiek

Fuerteventura: rustig, goede surfstranden

La Gomera; kleinschalig, wandelen

La Palma: natuur, wandelen

El Hierro: piepklein, absolute rust

Islandhoppen

Wat in Griekenland kan, kan op de Canarische Eilanden ook: islandhoppen. Twee eilanden in één vakantie bezoeken, maar ook een dagtocht is goed te doen. Corendon, succesvolle nieuwkomer op de Canarische Eilanden-markt, biedt geheel georganiseerde trips aan maar op eigen gelegenheid gaan kan natuurlijk ook. Tussen Fuerteventura en Lanzarote vaart een ferry waarmee je in een half uurtje ‘aan de overkant’ bent. En vanaf Tenerife is vooral wandeleiland La Gomera, met zijn tropische vegetatie een klein Costa Rica, prima te bezoeken. Vanaf Gran Canaria kunnen Lanzarote en Tenerife weer per boot worden bezocht. Let op huurauto’s mogen in verband met verzekeringen niet altijd van het eiland af. Vraag er naar bij de verhuurder.

Mojos

Op Fuerteventura vind je naast prachtige palmenstranden ook steeds meer rustieke Finca’s met aandacht voor biologisch eten. Natuurlijk, een tafel vol tapas, helemaal niets mis mee. Maar in Finca La Gayria Tiscamanita laat Pépé (de helft van de mannen op het eiland heet overigens zo) zien hoe een échte Canarische maaltijd eruit ziet. Boven het vuur roostert een complete varkensbout inclusief hoef; de vegetariërs en teerhartigen in het gezelschap storten zich rillend op de tomatensalade.

Maar zelfs zij watertanden als Pépe met een groot vleesmes ragdunne plakjes vlees afsnijdt. Samen met de papas arragudas, in de schil gekookte aardappeltjes met een klein zoutkorstje, is het een koningsmaal. Helemaal als de eigenaar een zelfgemaakte pot mojos, de beroemde huisgemaakte eilandsaus, op tafel zet.

 

 

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!

Reportages over Fuerteventura

Prijswinnaar doet verslag van 17-daagse cruise

Margreet Holtrop (33) uit Wageningen wist eventjes niets uit te brengen na een telefoontje van de redactie. "Ben ik écht de gelukkige winnaar van een 17-daagse cruise met de Holland America Line?...

Canarische Eilanden: weg met de winterdip!

Iedereen heeft het nodig, maar vitamine D is tijdens de donkere winterdagen alleen in tabletvorm verkrijgbaar. Ténzij je kiest voor een zonvakantie naar de Canarische Eilanden. Met een gemiddelde temperatuur van 24 graden en zo’n acht zonuren per dag is het de plek bij...

Zes plaatsen om de herfst en winter hier te ontvluchten

Het is volop herfst in ons koude kikkerlandje, en we hebben hier ook alweer de eerste nachtvorsten meegemaakt. De dagen worden korter en de temperatuur zakt hier zo richting de winter ook overdag. Maar er zijn plaatsen waar je als vakantieganger zo buiten het seizoen toch nog...

Lees alle 4 reisreportages
18.6 °C
NNW4
Beurs AEX
AEX 525.42
+ / - +0.72%