Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Weleens een drankje of een broodje gekocht op het strand van Barcelona? Misschien was dat toch niet zo’n goed idee...
Weleens een drankje of een broodje gekocht op het strand van Barcelona? Misschien was dat toch niet zo’n goed idee...
Foto: Hollandse Hoogte

Aangeboden waren kunnen amper voor eten doorgaan

’Broodje poep’ op strand Barcelona

16 AUG 2017

BARCELONA - Wie op de stranden van Barcelona iets te eten of te drinken koopt bij een ambulante handelaar moet niet raar opkijken van opspelende ingewanden. De Spaanse krant El País onthulde dat de venters vaak slechte waar aanbieden. In sommige gevallen was de geconstateerde hoeveelheid E. colibacteriën groot genoeg om van „broodje poep” te spreken.

Aanleiding voor een onderzoek was het bericht dat de strandpolitie in twee maanden tijd meer dan 7000 klachten heeft gekregen over de illegale aanbieders van een natje of een droogje. Die zijn sinds een jaar of vijf actief in Barcelona. Een laboratorium analyseerde op verzoek van El País de gekochte broodjes, empanadas (gevulde deegflapjes), mojito’s en sangria op de aanwezigheid van ziektekiemen.

In een van de cocktails werd voor colibacteriën een waarde 720 gevonden, waar het minder dan 10 zou moeten zijn. In een belegd broodje zat 6000, zes keer zoveel als veilig voor de volksgezondheid wordt geacht. Oorzaken van het bederf en verontreiniging zijn slechte hygiëne en onvoldoende koeling in de provisorische keukentjes. Alleen de sangria voldeed volgens het lab aan de normen, vermoedelijk omdat die direct uit het pak wordt geschonken.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
7.9 °C
Z1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%