Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Nederland

Wandelen in Stijl

08 SEP 2017 Paola van de Velde

Wandelen en je laten inspireren door nationaal erfgoed. Het is mogelijk tijdens de HRT Nationale Wandeldag op 24 september, die dit jaar onder meer start in het Brabantse Bergeijk, het dorp dat kunsticoon Gerrit Rietveld wereldberoemd maakte.

Een fabriek, een bushokje, een klok en een vakantiewoning. Het klinkt eenvoudig en alledaags, maar het zijn de onbetwiste hoogtepunten van het plattelandsdorp Bergeijk. Samen met de rondom strak aangelegde tuinen van Mien Ruys behoren ze tot ons nationale erfgoed. Want stuk voor stuk zijn ze ontworpen door niemand minder dan Gerrit Rietveld, de beroemde architect van De Stijl.

Johan Daams, initiatiefnemer van de HRT Nationale Wandeldag, woont zelf in Bergeijk. Hij is blij dat het Rietvelddorp, zoals de gemeente zich nu afficheert, anno 2017 zijn bijzondere erfgoed fier heeft omarmd.

„Eerst keek er vrijwel niemand naar om. Neem nou dat bushokje met zijn blauw geglazuurde bakstenen en rode en gele vensters. Dat was eigenlijk altijd kapot, de ramen ingeslagen. Nu is dat ook fraai gerestaureerd”, vertelt hij. „Net als de klok.”

Lees het hele verhaal dit weekend in ons magazine of hier online (premium).

Nationale Wandeldag

De vierde editie van het landelijke wandelevenement De HRT Nationale Wandeldag is op zondag 24 september. Duizenden deelnemers wandelen op eigen gelegenheid door het Zuid-Limburgse heuvellandschap of in de omgeving van het Brabantse Bergeijk. Deelname is gratis en je ontvangt een leuke goodiebag.

De start van de HRT Wandeldag in Brabant is bij rijksmonument De Ploeg aan de Riethovensedijk 20 in Bergeijk. In Limburg start je bij Kasteel Amstenrade in Amstenrade.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
11.5 °C
WZW2
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - -0.12%