Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Vliegen riskanter door crisis

23 JAN 2012 Paul Eldering

De risico’s voor vliegpassagiers nemen toe omdat de luchtvaart door de crisis wordt gedwongen nog meer op de kleintjes te letten.

Foto: Jos Schuurman

„Dat kan leiden tot een toename van onveilige situaties”, zegt de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV).

Piloten in de Europese Unie slaan alarm over de hoge werkdruk. „De commerciële belangen van vliegmaatschappijen krijgen de overhand. Zo moeten wij volgens de nieuwste richtlijnen ’s nachts elf uur vliegen terwijl wetenschappers zeggen dat tien uur de uiterste grens is. In Amerika is dat zelfs maximaal negen uur”, als VNV-voorzitter Evert van Zwol. De kans op ongelukken door oververmoeidheid in de cockpit neemt volgens hem aanzienlijk toe.

Piloten klagen ook over de krappevliegschema’s. „We moeten sneller vliegen om de rusttijden tot een minimum te beperken. Extra mensen achter de stuurknuppel willen de bazen vermijden”, is in VNV-kringen te horen.

Er worden ook vraagtekens gezet bij kleinere vliegtuigen op trans-Atlantische vluchten, zoals de Boeing 757. Daarmee kunnen luchtvaartmaatschappijen meer winst maken, maar met een beetje tegenwind halen ze de overkant niet en moet er onderweg bijgetankt worden. Dat geeft overlast en vertraging voor passagiers.

Vliegverbod

Ook bij vliegtuigbouwers wordt de noodklok geluid. De Europese waakhond voor luchtveiligheid EASA zal de superairbus A380 desnoods aan de grond houden als er deze week bij acute vleugelinspecties serieuze problemen aan het licht komen. De kans is volgens EASA reëel. „Voor alle zekerheid kan een vliegverbod van de A380 tijdelijk nodig zijn, maar dat weten we pas na het onderzoek”, zo zei veiligheidsexpert Dominique Fouda van EASA tegen deze krant.

Bij enkele van de 67 dubbeldekkers die de wereld nu rondvliegen, zijn scheurtjes in de vleugels ontdekt. Twintig luchtreuzen die meer dan 1300 starts en landingen hebben gemaakt, moeten zo snel mogelijk onderzocht worden.

Een woordvoerder van de KLM zegt in een reactie dat er bij deze maatschappij geen sprake is van een verband tussen de crisis en onveiligheid. "Bovendien hebben we in onze cao opgenomen dat de rust- en vliegtijden goed op elkaar zijn afgestemd." Bij andere Europese maatschappijen is dat vaak niet het geval.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.8 °C
WZW4
Beurs AEX
AEX 519.5
+ / - +0.02%