Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Helft piloten slaapt achter het stuur

25 JAN 2012

GEEN - Vijftig procent van de vliegtuigpiloten valt wel eens in slaap tijdens het vliegen. Dertig procent merkt ook op dat hun copiloot wel eens een dutje doet achter het stuur. Dit meldt Nico Voorbach, voorzitter van de European Cockpit Association, via Het Laatste Nieuws.

Een groot deel van een vliegtuigvlucht gebeurt op de automatische piloot, maar de werkdruk van piloten wordt hier niet minder van, meent Voorbach. Volgens collega-vlieger Rik Moons hebben vooral 45-plussers last van een stijgende werkdruk. Hij is van mening dat 75 procent van alle vliegtuigongelukken daarom veroorzaakt worden door menselijke fouten.

Stress en vermoeidheid, in combinatie met leeftijd, spelen de belangrijkste rol bij het in slaap vallen tijdens vliegtuigvluchten. “Vooral piloten van 45 jaar en ouder vinden het lastig om met de factoren stress en vermoeidheid om te gaan”, aldus Moons.

Een piloot van Ryanair moet jaarlijks gemiddeld negenhonderd uur vliegen, meldt HLN. Hij benadrukt hierbij de vermoeidheid, wat veroorzaakt wordt door de extreem hoge werkdruk. De Europese Unie werkt aan nieuwe regels voor werktijden van piloten, die voor alle landen gelijk moeten zijn. Dit ten onvrede van veel piloten, die zullen moeten wennen aan langere werkdagen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.8 °C
WZW4
Beurs AEX
AEX 519.5
+ / - +0.02%