Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Boek vliegticket acht weken van tevoren

24 AUG 2010

Het blijft een dilemma voor menig vliegreziger: wat is de beste tijd om een ticket te boeken? Ruim van tevoren of toch maar op het laatste moment? Japanse onderzoekers vonden het antwoord.

Niks is frustrerender dan een week na je eigen boeking te ontdekken dat dezelfde tickets sterk in prijs zijn gedaald. Of dat je buurvrouw in het vliegtuig voor de helft van de prijs blijkt te vliegen, vanwege een last-minuteactie van de touroperator.

Om dergelijke situaties te voorkomen, hebben Japanse economen zich toegelegd op het vinden van het meest gunstige tijdstip voor het boeken van een vlucht. Hun devies: koop je tickets acht weken van tevoren en in de middag voor de beste deals.


Formule

De experts maakten gebruik van een formule waar de leek slechts kennis van kan nemen (?A =gUG + min(k - g, (1 - g)(1 - r)), maar die lijkt te werken. Althans, uit een kleine steekproef van Daily Mail blijkt dat twee willekeurige vluchten van Ryanair en Easyjet respectievelijk de helft en ruim drie keer zo goedkoop zijn wanneer ze op de aangerade tijd worden geboekt.

Vliegmaatschappijen bieden vaak ruim van tevoren kortingen aan, waarna de prijs stijgt naarmate de reisdatum naderbij komt en het vliegtuig voller raakt, redeneren de onderzoekers Makoto Watanabe en Marc Moller. Het risico van vroeg boeken is echter dat de reisplannen kunnen wijzigen.

Voor de middag als beste boekingstijdstip hebben de economen de volgende verklaring: zakenreizigers letten niet op de prijs en boeken daarom meestal in de ochtend vanaf kantoor. Vakantiegangers wachten juist tot na werktijd. 's Middags is er dientengevolge de meeste kans op een gunstige prijsontwikkeling.Heeft u ervaring met sterk wisselende prijzen van vliegtickets? Laat ons hieronder weten hoe en wanneer u uw ticket boekt!Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.8 °C
WZW4
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%