Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

De twaalf mooiste meren

15 JUN 2011

GEEN - Er zijn mooie plaatsen, mooie stranden, maar voor de liefhebbers van water zijn er ook mooie meren. Natuurlijk is elke opsomming van de mooiste meren subjectief. Toch wagen we een poging de twaalf mooiste meren ter wereld eens op een rijtje te zetten.

Oregon

Canada: Peyto Lake

Lake Louise in de Canadese provincie Alberta is een beroemd meer, dat op veel ansichtkaarten en posters te zien is, maar toch is Peyto Lake dat slechts iets meer dan 45 kilometer verderop gelegen is in Banff National Park in de Canadese Rocky mountains een nog pittoreskere plek. Het water van het meer heeft een turkooise kleur, die je eerder zou verwachten op tropische bestemmingen zoals Antigua en Bora-Bora. Ook dit meer wordt omgeven door dichte wouden, en ruige bergtoppen.

Verenigde Staten: Crater Lake

Tienduizenden jaren geleden explodeerde de top van een bijna 4000 meter hoge vulkaan in Oregon in de Verenigde Staten. De enorme krater die vervolgens volliep met water staat tegenwoordig bekend als Crater Lake. Het meer met zijn intens saffierblauwe kleur is op zijn diepste punt ruim 640 meter diep en daarmee het diepste meer in de Verenigde Staten. Omgeven door de ruige bergen van het Nationale park is het in de maanden juli en augustus een prachtige plek om te bezoeken. Zwemmen kan ook, maar is beslist niets voor koukleumen; want het water in het meer wordt over het algemeen zelfs midden in de zomer niet warmer dan 13 graden celcius.

Afrika: het Malawi meer

In het Malawi meer, dat ook wel bekend staat als Lake Nyasa, huizen maar liefst 1000 verschillende soorten vis, waaronder vele soorten cichliden. Volgens wetenschappers zwemmen er meer vissoorten dan elders op één plaats samen te vinden zijn. Het meer is qua grootte het derde meer van Afrika. Het is gelegen tussen de landen Malawi, Mozambique en Tanzania.

Honderden dorpen en hun inwoners op de oevers van het meer zijn afhankelijk van de visrijkdom van het meer, dat vormt ook tevens de grootste bedreiging voor het meer. want er is sprake van een forse overbevissing. Sinds 1984 staat het meer op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Filippijnen: het Taal meer

Deze gevaarlijke schoonheid op het eiland Luzon op de Filippijnen heeft twee bijzonderheden: het is het diepste meer op de Filippijnen met een diepte van ruim 85 meter en het meer herbergt de meest actieve vulkaan van het land.

Nog altijd wordt deze weliswaar kleine maar toch actieve vulkaan dagelijks door seismologen in de gaten gehouden. Want ondanks dat het gebied tot een permanent risicogebied is benoemd komen er heel veel toeristen op deze attractie af en maken tochten op het meer. De seismologen staan dan ook in direct contact met het lokale bureau voor toerisme om te waarschuwen als er gevaar dreigt.

Een minder gevaarlijke manier om het meer en zijn vulkaan te zien is door het meer te bekijken vanaf de heuvels bij Tagaytay.

Guatemala: Atitlán meer

In de hooglanden van Guatemala, ligt het Atitlán meer aan de voet van drie massieve uitgedoofde vulkanen. Het meer is omgeven door heuvels en wouden van eiken en pijnbomen waarin zo'n 800 andere plantensoorten voorkomen. Op de oevers van het meer liggen meerdere kleine Maya dorpjes.

Het meer heeft helaas de laatste jaren te kampen met algenoverlast. Er wordt tot op heden echter vruchteloos geprobeerd het probleem met de algen op te lossen.

Schotland: Loch Lomond

In een setting van door de wind gegeselde rotsen en middeleeuwse kastelen en gebouwen lijkt Loch Lomond zo uit een Victoriaanse Roman te zijn gestapt. Het meer is ruim 38 kilometer lang en herbergt meerdere eilanden, waarvan sommige zo klein zijn dat ze bij hoogwater helemaal onder water verdwijnen en sommige weer zo groot dat ze zelfs bewoond worden, zoals bijvoorbeeld het grootste eiland Inchmurrin dat 11 inwoners telt.

Italië: het Garda meer

Het Garda meer is het grootste meer van het land, en één van de meest populaire vakantiebestemmingen onder de Italianen zelf. Aan de zuidoever van het meer tref je warme bronnen aan en pastelkleurige huisjes en hotels. Het Noorden van het meer met zijn grindoevers grenst aan de Dolomieten. In het plaatsje Malcesine, met zijn middeleeuwse kasteel kun je met een kabelbaantje naar Mount Baldo, van daaruit heb je een fanatastisch uitzicht op het meer.

Frankrijk: het meer van Annecy

Dit meer ligt in de Franse Alpen en is zomers een echte publiekstrekker. Dus verwacht dan niet in serene stilte van het meer te kunnen genieten. Met name in augustus als ook de Parijzenaars er op uit trekken krioelt het van de activiteiten op het meer, er wordt gezeild, in kano's gevaren en er zijn soms waterskiërs aktief op het water. Rond het meer zijn er wandelaars en fietsers te vinden op allerlei natuurpaden. Maar ook de horeca rond het meer heeft het dan druk en de terassen van de restaurents en barretjes langs de oever zitten vaak vol. Maar gezellig is het beslist! De eerste zaterdag in augustus is er een spectaculair vuurwerk te zien dat door het water prachtig wordt weerspiegeld.

Kroatië: de meren van Plitvice

Zestien blauw groene meren, verborgen door een dichte vegetatie en verbonden door honderden watervallen. Het zou zo het decor kunnen vormen voor een nieuwe aflevering van een Jurassic Park film. De meren liggen in het Nationale park van Plitvice in Kroatië en vormen al jaar en dag een enorme toeristische attractie. Toch heb je vaak als je er bent helemaal niet het idee dat er honderden andere bezoekers zijn. Er zijn prachtige wandelingen uitgezet rond en door het gebied. En nog altijd vormt het zien van turqoise water van de meren een hele belevenis.

Kenia: het Nakuru meer

Dit meer is best fraai, en de heuvels op de achtergrond maken het geheel best tot een aardig plaatje, maar de grootste attractie van dit meer vormen ongetwijfeld de vele tienduizenden flamingo's op de oevers van het meer. De flamingo's zijn een van de weinigen diersoorten die tegen de hoge concentraties soda kunnen die in het water van het meer zitten. Het water is zo rijk aan soda dat vrijwel al het andere dierlijke leven er gewoon niet tegen kan. Soms zijn er wel eens een miljoen van deze vogels die zich tegoed doen aan de algen in het ondiepe water in de oeverzone. Het meer ligt zo'n drie uur rijden van Nairobi.

Nieuw Zeeland: Lake Matheson (het Spiegelmeer)

Lake Matheson draagt als alternatieve naam het Spiegelmeer. Als het windstil is ook fantastisch te zien waarom, want dit meer is beroemd vanwege het feit dat dan zowel Mount Cook als Mount Tasman dan heel fraai worden weerspiegeld in het water. Een bezoekje aan dit meer tijdens het ochtendgloren is ideaal, want het water is dan vaak op zijn kalmst en de weerspiegeling die dan ontstaat is vrijwel perfect.

Sovenië het meer van Bled

Als je dit meer op zijn mooist wilt zien moet je naar het kasteel van Bled, dat op de rand van een 155 meter hoge klif staat, rijden. Aan alle kanten zie je dan de bergen; de Julische Alpen en de Karawanken en naar beneden kijkend zie je het meer met daarin als extra attractie het groene eiland met daarop de kerk uit de zeventiende eeuw.

Vanaf de oever van het meer kun je een tocht maken met een boot (een soort gondel) naar het eiland. Als je op het eiland bent mag je de klok luiden en een wens doen. Het meer van Bled ligt niet ver van de Sloveense hoofdstad Ljubljana.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!

Reportages over Oregon

Op zombietrip in Portland

Ben jij voorbereid op de zombie apocalypse? Nee? Dan is een reisje naar het Amerikaanse Oregon misschien niet zo’n gek idee. Daar organiseert de gezondheidsorganisatie CDC een aantal overleefvakanties voor zombieliefhebbers.

De twaalf mooiste meren

Er zijn mooie plaatsen, mooie stranden, maar voor de liefhebbers van water zijn er ook mooie meren. Natuurlijk is elke opsomming van de mooiste meren subjectief. Toch wagen we een poging de twaalf mooiste meren ter wereld eens op een rijtje te zetten.

Portland: prettig gestoord

Keep Portland Weird! Dat is de slogan waarmee de Amerikaanse stad zichzelf graag op de kaart zet. En ’maf’ zijn ze in Portland. Maar wel préttig gestoord. Er wacht een warm bad vol vriendelijkheid waar iedereen zich tevreden in wentelt.

Lees alle 3 reisreportages
14.4 °C
Z1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%