Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Amsterdam maakt zich op voor Sail

22 JUN 2010

AMSTERDAM - Amsterdam neemt diverse maatregelen om ervoor te zorgen dat het scheepvaartverkeer tijdens Sail 2010 veilig en soepel verloopt. Zo geldt op het water eenrichtingsverkeer, zijn er stremmingen, is er een snelheidsbeperking en een aanmeerverbod.

Dat maakten de Haven Amsterdam, de dienst binnenwaterbeheer van de gemeente Amsterdam en het Korps landelijke politiediensten (KLPD) dinsdag bekend. Zij richten zich gezamenlijk op de afwikkeling van het scheepvaartverkeer tijdens het vijfjaarlijkse evenement.

Sail vindt van 19 tot en met 23 augustus plaats. Naar verwachting komen er meer dan zeshonderd schepen naar de hoofdstad, die weer vele duizenden bezoekers via het water trekken.

Alle maatregelen zijn te vinden op de website www.portofamsterdam.nl. Daarnaast zijn de regels samengevat in een folder die deze zomer wordt verspreid aan de recreatievaartuigen. Ook alle Amsterdammers met een boot krijgen een flyer in de brievenbus.Vaarrichting

Tijdens de Sail-In Parade, de eerste dag waarop alle schepen aankomen, geldt een verplichte vaarrichting van IJmuiden naar Amsterdam op het Noordzeekanaal, het IJ en in de IJhaven. Het is niet toegestaan te kruisen of in te halen. De maximumsnelheid is 6 kilometer per uur.

Deze vaarregels gelden de gehele periode ook voor recreatievaartuigen in het evenementengebied van Sail.

Verder is roeien, zeilen en jetskiën hier verboden. Volgens een woordvoerder van het KLPD handhaaft de waterpolitie op onder meer alcohol, snelheid, instabiele vaartuigen en verlichting. „Zorg dat je op het water ook een 'Bob' hebt, een schipper mag een alcoholpromillage hebben van 0,8”, aldus de zegsman.Boete

De politie kan bootjes zonder verlichting tijdens Sail direct beboeten zonder een proces verbaal op te stellen. De bekeuring bedraagt 75 euro. De boten moeten daarnaast zoveel mogelijk rechts varen. Als schippers dat niet doen, volgt een boete van 90 euro. De waterpolitie is tijdens Sail met honderd man en zo'n dertig boten aanwezig.

Volgens havenmeester Janine van Oosten is de organisatie van het nautische evenement iedere keer weer een uitdaging.

„We leven nu in een andere tijd dan vijf jaar geleden, je organiseert iets minder onbezorgd een groot evenement. Tegelijkertijd willen we het wel onbezorgd houden en er een groot feest van maken. Dat vergt een hele gedegen voorbereiding.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
21.9 °C
Z3
Beurs AEX
AEX 519.36
+ / - -0.48%