Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Hondenchip verplicht

30 AUG 2008

Mooi nieuws van de Dierenbescherming: er komt een wettelijke plicht om elke hond te voorzien van een chip, waardoor de eigenaar altijd te achterhalen is. Mooi is ook dat er kennelijk geen ander onderwerp bestaat dat de lezers zó na aan het hart ligt als onze huisdieren.

U reageerde niet alleen massaal maar dikwijls ook behóórlijk geëmotioneerd op mijn vraag van vorig week hoe in hemelsnaam een eind kan worden gemaakt aan het jaarlijks terugkerende drama van de huisdieren die vlak voor de vakantie op straat worden gezet. De asielen puilen uit van de dumpdieren. Veel vakantiegangers komen er kennelijk één dag voor vertrek pas achter dat zij ook nog een huisdier hebben.

“Maar het moet ook wel eens gezegd worden dat vijfennegentig procent van de baasjes wèl goed voor hun viervoeter zorgt,” zegt mijn oud-collega Henk Huigen, die jarenlang de dierenrubriek verzorgde van deze krant. De uitdaging is nu om die akelige vijf procent, die niet goed zorgt voor hun dier, ook aan boord te krijgen.

“We hebben de overheid eindelijk zo ver dat het chippen van honden in 2011 verplicht wordt,” mailt mij Niels Dorland van de Dierenbescherming. “Voor katten is dit helaas nog niet het geval. Nog geen kwart van alle katten in Nederland heeft een chip, terwijl juist ook de zwerfkatten een groot probleem vormen.”

Volgens Niels is het allerbeste om nog op dezelfde dag dat men een vakantie boekt óók een regeling te treffen voor het huisdier. “Wie zo ruim tevoren bij een asiel aanklopt, loopt dan ook minder kans dat deze tijdelijke opvang al is volgeboekt.”

Chippen is de enige manier, meent de overgrote meerderheid van de lezers, om aan het gruwelijke verschijnsel van de wegwerpdieren in de vakantietijd een eind te maken. Verwaarlozing en mishandeling bovendien zwaarder straffen, vinden ook zeer velen.

Nonni Verbrugge zweert bij de organisatie Holiday Link, vrijwilligers die huisdieren verzorgen bij mensen thuis, bijvoorbeeld als de vaste baasjes ziek zijn, onderweg, op zakenreis of met vakantie. “Een prima club”, mailt Nonni mij enthousiast uit de Belgische Ardennen.

“Chippen verplichten en dierenbeulen zwaarder straffen,” stelt Wilma Dommanchet voor in haar mail. “Misschien kan het chippen, als het massaal wordt ingevoerd, ook wel wat goedkoper?”

“Mooie opvoeding is dat, met die wegwerppraktijken!” schampert Frans Schalen in zijn reactie. “Wat moet er in hemelsnaam van die kinderen terecht komen? Aanpakken die misbaksels!”

Annalieze Scharmga wil mensen die niet goed omgaan met hun huisdier een verbod opleggen om ooit nog een dier te mogen aanschaffen. Plus een werkstraf, bij voorkeur in een dierenasiel.

“Opvoeding is de oplossing”, mailt mij Eshra Takes uit ’s Gravendeel. “Kinderen moet al op de basisschool respect voor dieren worden bijgebracht. Dat is de enige manier.”

“Net als in Amerika: véél zwaarder straffen. Verwaarlozing en mishandeling van dieren moeten gewoon veel harder worden aangepakt,” zo mailt mij Monique Slegers, die schrijft zelf al tien jaar het trotse baasje te zijn van een hond, die door zijn vorige eigenaar was uitgehongerd, geslagen en getrapt. “Voor alles wat je doet voor je hond krijg je het tienvoudige aan genegenheid terug,” zo mailt Monique mij. Goed gezien!

“Verplicht chippen èn zwaarder straffen,” zo mailt Denise Hopkoper mij kortaf en zij tekent fier met ‘dierenvriend’. Chantal Bemmel en Nathalie Vermeer vinden beiden dat chippen verplicht moet zijn en dat dierenbeulen strenger gestraft moeten worden. “Ook verplicht steriliseren,” vult Nathalie in haar mail aan.

Paul van Burink van het dierenhulpcentrum verbaast zich in zijn mail over de hausse aan reacties op deze rubriek. “Chippen moet en ook moet er betere voorlichting komen op de scholen. Bovendien is het hoog tijd voor een echte dierenpolitie en een beter boetebeleid, want er gaat natuurlijk geen enkele preventieve werking van uit dat iemand 50 euro boete krijgt voor een misdraging die hem 5000 euro financieel voordeel oplevert”, meent Paul.

Ook Esmeralda Croes vindt dat mensen die eenmaal dierenleed hebben veroorzaakt, nooit meer een dier mogen aanschaffen. “En een forse gevangenisstraf,” schrijft zij mij.

Carmen Promes wil niet alleen het chippen van alle huisdieren verplichten, zij vindt dat ook het dierenpaspoort verplicht moet worden. Bovendien zou zij graag zien dat iemand die zijn hond afdankt nog tenminste twaalf jaar voor die hond moet dóórbetalen, bijvoorbeeld via de hondenbelasting. Alimentatie voor dieren, zoiets dus.

L. Verduijn stelt in zijn reactie voor om mensen die hun huisdier vlak voor de vakantie ‘dumpen’ wel drie keer zwaarder te straffen. “Dan leren ze het wel af,” meent hij.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
18.8 °C
WZW4
Beurs AEX
AEX 518.98
+ / - -0.9%