Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Lezers steeds vindingrijker

Alarm!

07 JUL 2012 Jos van Noord

GEEN - Nederlanders zijn ongelooflijk vindingrijk in het bedenken van maatregelen om tijdens de vakantie het dievengilde buiten de deur te houden. Dat blijkt wel uit de honderden reacties op mijn vraag van vorige week om beveiligingstips. Verbazingwekkend dat er nog zoveel met succes wordt ingebroken in huizen waarvan de bewoners met vakantie zijn, toch?

Veel mensen laten hun zogenaamde vrienden op Facebook en Hyves onbekommerd weten dat zij op vakantie zijn of gaan. Hoe dom! „Een open sollicitatie naar een inbraak”, schrijft mij Vincent Valenteyn en uit zijn eigen virtuele ’vriendenkring’ mailt hij mij enkele voorbeelden door: ’Eindelijk, nog een paar dagen en dan gaan we voor drie weken naar Spanje’, twittert de een. ’Ik zit nu lekker op een terrasje in Venetië’, laat een ander zijn sociale vrienden weten. ’Nog maar drie dagen vakantie voordat ik weer naar huis ga’, adverteert een ander potentieel doelwit. „Je zegt als het ware: ik ben niet thuis, kom en beroof me”, waarschuwt Vincent.

„Let ook op het getwitter van je kinderen”, mailt Ruud Schakel. Veruit het beste beveiligingsadvies: laat de hond op het huis passen. Zorg wel voor een goede uitlaatservice! Leuk vinden veel honden die warme vakanties toch al niet.

Een ’blaf-alarm’ is ook erg effectief, mailt mij Hans Kamphuis. „In de gang, vlakbij de voordeur, laat ik goed zichtbaar voor wie nog buiten staat, altijd z’n muilkorf hangen”, mailt mij Kirsten Windeballe. „Dan weten ze dat de hond bijtklaar staat!"

„De beste alarminstallatie waarschuwt niet alleen de eigenaar, de buren of zijn familie, maar heeft tevens een rook- of mistmaker”, mailt mij Coen Mulders. „Die zet direct bij een alarm binnen de kortste keren je hele huis voor een paar uur in een dichte, witte rook. Stelen wordt wel erg moeilijk als je geen hand voor ogen meer kunt zien!"

Soms is het dak een zwakke plek. Van een vriend bij de politie hoorde ik dat het dan erg belangrijk is om inbrekers de aftocht onmogelijk te maken. Zorg dat ze, met hun gestolen spullen, niet via een deur op de begane grond weg kunnen, door de sloten op die deuren onafneembaar te maken, met schroeven die je maar één kant op kunt draaien. Of boor de schroeven, waarmee die sloten aan de deuren zitten, zodanig uit dat er geen gereedschap meer op past. Moeten ze met uw flatscreen van twee meter via het dak weer naar buiten!

Een goede preventietip is ook om je huis in de vakantie via een organisatie te verhuren, of te ruilen met andere vakantiegangers.

Tijdklokken, randomschakelaars of detectoren op buitenverlichting, radio en tv werken ook afschrikkend en dat geldt ook voor een kopje op tafel, een opengeslagen krant of tijdschrift, waardoor potentiele inbrekers vermoeden dat er iemand thuis is. Gehaaide inbrekers bellen eerst aan. Zet daarom in de vakantie de bel uit, suggereert een lezer: alsof-ie het niet doet! Veel lezers vermoeden dat inbrekers vooral ’s avonds en ’s nachts opereren. Maar de meeste kraken vinden plaats op klaarlichte dag, in de middag. Herco van Gelder heeft schemerlampen en z’n stofzuiger op een bewegingsschakelaar gezet, zodat die aanspringen als er iemand in de buurt komt.

Beveiligingsstickers van niet-aanwezige alarminstallaties, fopcamera’s, inbrekers hebben er antennes voor. Het beste is een alarm dat bij een inbraak enorm kabaal maakt en de eigenaar via zijn mobieltje waarschuwt. Deze alarmsystemen, steeds billijker geprijsd en bijna allemaal afdoende, zijn alom te koopjvnoord@telegraaf.nl

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.4 °C
ZO2
Beurs AEX
AEX 528.47
+ / - -0.04%