Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Vaders en zonen op pad

Achter de voetbal aan...

05 DEC 2008 John van den Heuvel

BARCELONA - Wat is er leuker voor een vader dan met je zoon een voetbalwedstrijd te bezoeken? Maar wie kies je om mee te gaan, als je drie zonen hebt die allemaal even gek zijn op het spelletje? In huize Van den Heuvel is regelmatig sprake van een oorlogssituatie als er voetbalkaartjes moeten worden verdeeld. Omdat de jongste telg Ramón enigszins achterliep in het wedstrijdbezoek met pa, werd ter ere van zijn tiende verjaardag tot een verrassingstripje besloten.

Wat gesnuffel op internet leidde naar VoetbalTravel.nl. Volgens Reinier Linthorst Homan, eigenaar van het in buitenlandse voetbalreizen gespecialiseerde bureau, was het precies het juiste moment te boeken. Er stonden een paar onwaarschijnlijk goede toppers op het programma, onder andere in Madrid, Barcelona, Londen en Milaan. Dit viertal mogelijkheden leidde even tot stilte bij het thuisfront. Uit deze vier buitenkansjes viel als echte voetbalfan toch niet uit te kiezen? Tot de oudste - fervent fan van John Heitinga - op een idee kwam: Barcelona tegen Atletico Madrid. Dat zou vast een prachtig treffen worden in het mooiste stadion van Europa.

Ronald Koeman

Een relaxte vlucht op zaterdag leidde naar de stad, waar Nederlanders de afgelopen dertig jaar voetbalhistorie schreven. Een bezoekje aan het museum in stadion Camp Nou brengt de stemming er op de wedstrijddag al lekker in. Grote foto's van Ronald Koeman met de Europacup 1, een piepjonge Cruijff en Neeskens toegejuicht door tienduizenden uitzinnige Catalanen en een blik op de nog lege, maar toch al imposante tribunes van Camp Nou.

Een paar uur later is de voetbaltempel tot de laatste plaats bezet. Ruim 117.000 bezoekers maken een kabaal, dat werkelijk oorverdovend wordt als de thuisploeg het veld betreedt. Het clublied wordt massaal meegebruld, inclusief de slotkreet: 'Barça, Barça, Barça!' We krijgen bijna medelijden met John Heitinga en zijn team, dat in deze heksenketel overeind moet zien te blijven. Bij de opkomst van Atletico Madrid staat Ramón nog trots als enige met zijn juist aangeschafte roodwitte Atletico-sjaal te zwaaien, maar die komt er verder niet meer aan te pas. Op het veld voltrekt zich een drama voor de Madrilenen. Na een half uur durende voetbalshow van Barça staat het immense scorebord al op 5-1. Camp Nou ontploft, maar Ramón zit verdrietig met zijn vingers in zijn oren. Hij kan het gekrijs niet meer aanhoren en vindt het zo zielig voor Heitinga.

Na de wedstrijd, die naar Spaanse traditie pas tegen middernacht is afgelopen, valt de jarige in de taxi naar het hotel in slaap. Maar zei een oud-Barcelona-speler al niet dat ieder nadeel zijn voordeel heeft. Deze leuke stad heeft naast voetbal nog zó veel te bieden. De volgende dag schijnt het zonnetje volop, is het aangenaam toeven aan de stranden en doet een bezoekje aan de beroemde dierentuin van de stad hem zichtbaar goed. Bij terugkomst horen de broers dan ook met afgunst de avonturen aan!

Reiswijzer

Er is een aantal aanbieders van dit soort specifieke reizen; eenvoudig te vinden op het net. De Reiskrant reisde met VoetbalTravel.nl dat verzorgde trips aanbiedt naar wedstrijden in het buitenland. Afhankelijk van de tegenstanders van de favoriete club en locatie variëren de prijzen zo tussen de 300 en 500 euro. Zo kost Barcelona - Deportivo 299 euro per persoon, maar een topper als Inter Milaan - AC Milaan ?529. Reizen zijn inclusief twee overnachtingen in een comfortabel hotel, vliegtickets én goede zitplaatsen in het stadion. Bij de boeking naar club en stad van bestemming volgt een volledige reisbeschrijving inclusief tips voor de te bezoeken steden. Een aanrader bij een bezoek aan Barcelona is het museum van de voetbalclub in Camp Nou. In het stadion en het museum is er ook nog een gigantische clubwinkel waar je werkelijk alles met het FC Barcelona-clublogo kunt kopen. Leuk voor de souvenirjagers.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
24.2 °C
N3
Beurs AEX
AEX 527.56
+ / - -0.09%