Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Vliegtuigbom gevonden op Schiphol

29 AUG 2012

SCHIPHOL - De C-pier en een deel van de D-pier van de Amsterdamse luchthaven Schiphol zijn afgesloten nadat er een bom uit de Tweede Wereldoorlog is aangetroffen. De bom, een 500-ponder, werd gevonden tijdens graafwerkzaamheden.

Foto: Michel van Bergen

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie EOD is momenteel bezig om de bom te onderzoeken. Volgens Schiphol zal de afsluiting van de C-pier gevolgen hebben voor het luchtverkeer. Ook het toegankelijke panoramaterras is ontruimd in verband met de vondst van het explosief. Enkele tientallen mensen moesten het terras om veiligheidsredenen verlaten. Hoe lang de afsluiting gaat duren, is nog niet bekend.

De EOD zal de gevonden vliegtuigbom op Schiphol in de loop van woensdagmiddag verplaatsten. Dat liet een woordvoerster van de luchthaven weten. Het explosief zal elders tot ontploffing worden gebracht.

Reizigers

Reizigers wordt geadviseerd de site van Schiphol in de gaten te houden en contact te houden met hun luchtvaartmaatschappij.

De C-pier op luchthaven Schiphol wordt voornamelijk gebruikt voor vertrek naar Schengenlanden. Ook de B-pier en een deel van de D-pier vanaf gate 59 worden gebruikt voor vluchten naar Schengenlanden. De Schengenzone omvat 26 landen in Europa, inclusief IJsland.

Gebombardeerd

Dat er een explosief uit de Tweede Wereldoorlog is gevonden op Schiphol, is niet verwonderlijk. De luchthaven werd in het begin van de oorlog door de Duitsers gebombardeerd. De Duitsers namen het vliegveld in beslag en breidden het aantal start- en landingsbanen uit.

In de loop van de oorlog werd Schiphol opnieuw gebombardeerd, deze keer door de geallieerden. Dat gebeurde op 13 december 1943. Ongeveer 200 Amerikaanse B-26 vliegtuigen lieten toen hun bommen vallen op het vliegveld.

Gedurende de bezetting richtten de Duitsers zware vernielingen aan op de luchthaven. Gebouwen werden met de grond gelijk gemaakt en start- en landingsbanen onklaar gemaakt.


Grotere kaart weergeven

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
Weet u meer?
17.7 °C
O3
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - +0.11%