Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Een foto van het eiland Spitsbergen ofwel Svalbard. Let eens op het enorme formaat van de gletsjer, ten opzichte van het toch ook vrij forse zeilschip links vooraan...
Een foto van het eiland Spitsbergen ofwel Svalbard. Let eens op het enorme formaat van de gletsjer, ten opzichte van het toch ook vrij forse zeilschip links vooraan...
Foto: Svalbardgletsjer

De meest noordelijke bierbrouwerij ter wereld

19 NOV 2012

GEEN - Kleinschalig bierbrouwen is helemaal in. Het bezoeken van zo'n authentieke bierbrouwerij om er het geproduceerde gerstenat te proeven is een leuk tijdsverdrijf. Sinds kort is de meest Noordelijk gelegen bierbrouwerij op 78 graden noorderbreedte in de Russische enclave Barentsburg op Spitsbergen te vinden.

De brouwerij is van Belgische makelij, zo weet het Belgische persbureau Belga te melden. Brouwinstallateur CoEnCo uit het Belgische Oostkamp kreeg begin dit jaar de vraag vanuit het Noorse Spitsbergen om er een nieuwe brouwerij te installeren.

Cruiseschepen

"Het is de bedoeling om die dunbevolkte streek in de Russische enclave Barentsburg meer toeristisch te gaan uitbaten. De plaats is uitsluitend toegankelijk per boot of per helikopter, maar er passeren vaak toeristische  cruiseschepen", aldus Dirk Vanden Berghe, sales manager bij CoEnCo.

Barentsburg.
Barentsburg.
Foto: Wikimedia Commons

Koud biertje

De aanvoer van de brouwinstallatie gebeurde dan ook per schip. Op 21 oktober startte de montage, en zes dagen later was het eerste brouwsel al op gisting. Er kan tot 500 liter per dag gebrouwen worden dat ter plaatse zal worden verkocht. Omdat het op Spitsbergen vaak ijskoud is hoeft het bier er vaak niet eens gekoeld te worden om een lekker koud pilsje te kunnen tappen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.8 °C
WZW4
Beurs AEX
AEX 519.5
+ / - +0.02%