Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

07 DEC 2012

Piloten en stewardessen in heel Europa hebben 22 januari uitgeroepen tot actiedag. Ze protesteren tegen de ruimere werktijden die Brussel wil doorvoeren. 'Levensgevaarlijk', vinden hun vakbonden. We moeten dus weer eens rekening houden met werkonderbrekingen en vertragingen op luchthavens.

Foto: Eigen foto

Ook op Schiphol worden acties voorbereid. Maar gelukkig zijn we gewaarschuwd. En mijn zegen hebben de demonstranten dit keer. De Europese Commissie bereidt nieuwe wetgeving voor, die minder rust voor vliegend personeel zou betekenen.

Daar zijn de European Cockpit Association (ECA) en Transport Workers Federation fel tegen, omdat vliegen dan onveiliger wordt. EU-veiligheidswaakhond EASA, die het gewraakte voorstel doet, lijkt zich door de luchtvaart te laten 'inpalmen'.

Vliegmaatschappijen moeten strakkere roosters inplannen om nog geld te verdienen in de moordende prijsoorlog. Piloten vallen nu al bij bosjes in slaap achter de stuurknuppel door oververmoeidheid, blijkt uit een groot Europees onderzoek.

Klachten door hoge werkdruk en lange, onregelmatige vlieg- en wachturen nemen toe. Het komt regelmatig voor dat beide vliegers in de cockpit gelijktijdig indutten, vooral 's nachts. Natuurlijk vliegt de computer die kist vanzelf wel op kruishoogte, maar toch...
 

Den Haag mag geen oogje dichtknijpen voor dit serieuze probleem. Pilotenvereniging VNV zet het op de politieke agenda. Vraagtekens zijn er ook bij het dicteren van sociale wetten in lidstaten.

EU-regels als ondergrens oké, maar Nederland moet die altijd kunnen verbeteren, lijkt me. Volgens ECA geeft meer dan de helft van de vliegers toe wel eens fouten te maken door slaapgebrek. De meesten rapporteren het knikkebollen niet. Dat vind ik he-le-maal geen fijne gedachte. Sterker nog: daar word ik dood-moe van.

p.eldering@telegraaf.nl

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.6 °C
NO2
Beurs AEX
AEX 516.71
+ / - -0.56%