Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Claimvleugels

22 FEB 2013

GEEN - Een duivels dilemma. Als vliegtuig beetje pech heeft, maar in wezen nog wel veilig de lucht in kan, besluit de captain dan om dat rode lampje bij vertrek te negeren of keert hij terug om het mankement te repareren, zoals de voorschriften zijn?

Het kan zo maar uren vertraging opleveren. Dat kost de vliegmaatschappij handenvol geld. Gedupeerde luchtreizigers krijgen meer wettelijke mogelijkheden om hoge compensatieclaims in te dienen als de vlucht langdurig verstoord wordt.

Technische problemen worden in de EU-wetgeving zelden als overmacht beschouwd, ‘omdat die horen bij de normale bedrijfsvoering, dus geen reden om niet te hoeven uitbetalen’. Juist daar verzet de vliegsector zich fel tegen, omdat het om de veiligheid gaat.

Foto: Eigen foto

Ander voorbeeld. Stel, vlucht naar Los Angeles met onverwacht veel tegenwind. Brandstof begint op te raken. Moet de gezagvoerder een niet geplande tussenstop maken in Las Vegas om bij te tanken? Of vliegt hij toch door naar LA, omdat het net binnen de veiligheidsgrenzen kan?

Tja. Passagiersrechten staan hoog in het vaandel van Brussel, maar er is altijd een keerzijde. Als lobby en rechter niet meer helpen, kan de luchtvaart zich bovendien alleen nog tegen een claimcultuur wapenen door die kosten door te berekenen in de tarieven.

De Europese Commissie wil ook ‘prijsopdrijvende trucs’ in de luchtvaart aan banden leggen. Spelfoutjes in tickets voor woekerprijzen aanpassen mag niet meer. En er wordt een streep gezet door beperkingen voor goedkope retourvluchten.

Brussel zal handhaving van de wet streng gaan afdwingen, waarbij de luchtvaart verplicht wordt de reiziger vooraf goed te informeren. Claims moeten snel worden behandeld. Prima. Nu nog een simpel klaagloket…

p.eldering@telegraaf.nl

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
9.7 °C
NW3
Beurs AEX
AEX 520.77
+ / - -0.21%