Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
E-mails checken, surfen op het internet, spelletjes spelen... je ontkomt er niet meer aan en ook op vakantie moet dat gewoon kunnen doorgaan, vindt menige Reiskrant-lezer. Ook voor kinderen!
E-mails checken, surfen op het internet, spelletjes spelen... je ontkomt er niet meer aan en ook op vakantie moet dat gewoon kunnen doorgaan, vindt menige Reiskrant-lezer. Ook voor kinderen!
Foto: Imageselect

,,Mijn 70-jarige man wil een Google-bril"

Digitale vakantie; leuk, maar niet altijd!

09 AUG 2013 Marjolein Schipper

GEEN - Het is duidelijk: bijna iedereen wil gewoon wifi op z'n vakantieadres. Ondernemers die dit niet aanbieden, kunnen het echt wel schudden met hun hotel, caravanpark of camping. En dan moet het ook nog gratis zijn, want anders verkassen onze lezers zonder pardon naar een ander adres, zo laten ze mij massaal vanaf hun iPad weten.

Centrale vraag vorige week was echter in hoeverre je je kinderen hun eigen gang laat gaan tijdens de vakantie. Want dan zitten ze liefst urenlang aan hun beeldscherm geplakt, of het nu de mobiel is of de tablet. Moeder Christiane uit Dordrecht vond alle kritiek daarop onzin: als kinderen een boek lezen zijn het wonderen van intelligentie en als ze computeren zou het opeens schadelijk zijn? Dat wil er bij haar niet in. Leven en digitaal laten leven, zo luidde haar motto.

Dat nu vinden de meeste lezers een brug te ver. De 82-jarige A.J.M. Schipperijn uit Noordwijk, die toegeeft zelf uit te moeten kijken om geen computerfanaat te worden, komt met een mooie Duitse uitdrukking, dat 'in der Beschränkung sich der Meister zeigt'. Een voormalig cheffin gooide mij dit vroeger ook altijd naar het hoofd als ik weer eens een veel te lang artikel inleverde, maar dat terzijde. Oftewel: alles met mate. Om iets van de reusachtige grote wereld om je heen te leren begrijpen moet je 'm daadwerkelijk ervaren, zo weet meneer Schipperijn. En hij mag op zijn leeftijd gerust een ervaringsdeskundige worden genoemd.

Natasja van Engelen had laatst in Spanje een leuke ervaring. Toen het gezelschap aan tafel zat en gewoontegetrouw de mobiel trok, pakte de ober glimlachend doch beslist de telefoons uit de handen van de gasten en legde ze op tafel. ,,Ook wel terecht als je ergens gezellig wilt gaan eten", zegt Natasja.

Mevrouw Schmid uit Berkel en Rodenrijs weet wel waar het om draait bij types als moeder Christiane. ,,Na de crèche en de naschoolse en voorschoolse opvang is er goddank nu allerlei apparatuur waarbij je geen omkijken meer hebt naar je kinderen!"

Vader Vincent kiest voor evenwicht. ,,Ik zal mijn kids echt niet hun online leven onthouden. Maar een goede vakantie is afwisselend, waarbij een paar daagjes strand en bezig zijn met tablets of smartphones ook moeten kunnen, maar waarbij er ook gewoon steden en musea worden bezocht. Ik wil wel dat mijn kinderen daadwerkelijk ervaren hoe het land ook in het echt is, in plaats van een Wikipedia-pagina erover te dicteren."

Het digitale leven hoort er gewoon bij, ook op vakantie. Maar inderdaad met mate, zo is de mening van bijna iedereen. Want: als je de hele dag toch niets anders doet, kun je beter thuisblijven, zo luiden veel reacties. Oud of jong, dat maakt eigenlijk niet uit: ,,Ben oma van 72 jaar (zes kleinkinderen van 2 tot 15 jaar) en ik vind dat kinderen op vakantie best een paar uur op internet mogen. Zelf check ik mijn mails, speel Wordfeud en lees de krant op mijn iPad", mailt Mattie de Looff.

Esmee Beerenschot zit lekker met haar man in Zuid-Frankrijk. ,,Vroeger zag ik wel eens een vogel en dacht dan, als ik thuis kom, zoek ik de naam op. Dat kwam er nooit van. Nu maak ik met de iPad een foto en zoek het meteen op. Internet maakt mensen slimmer, ook kinderen. Zeer prettig ook dat ik altijd bereikbaar ben voor mijn hoogbejaarde moeder, die overigens niet meer zonder haar laptop kan. Ik stuur haar online foto's tijdens wandelingen. Mijn man (70) wil voor zijn volgende verjaardag zo'n Google-bril, het moet niet gekker worden..."

Schrijf een reactie
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
11-08-2013, 10:27
AstridR (gast)
Als ik alleen op reis ga, wil ik ook persé een hotel met wifi, wel zo leuk en wel zo makkelijk. Maar in gezelschap heb ik het nog nooit gemist, al zoek ik altijd wel een hotel uit dat het heeft. En natuurlijk gratis, want de kosten van wifi vallen in het niet bij wat je voor je kamer moet betalen. Hotels die ervoor laten betalen, kunnen maar beter een andere marketing-directeur zoeken.
 • 0
 • 0
11-08-2013, 09:36
Schimpy (gast)
Ik verhuur zelf een particulier vakantiehuisje voor 2 personen in Zeeland,van alle gasten die wij krijgen is er maar één geweest die vroeg naar een internetaansluiting. Wij hebben daar bewust niet voor gekozen, vakantie is er om iets te zien van de prachtige omgeving en niet om met je tablet of i-pad te spelen. Overal onderweg zijn er wifi hotspots voor de verslaafden maar bij ons is er rust en kunnen de gasten lekker relaxen zonder internet. Al onze gasten vonden dat gewoon heerlijk, die digitaal verslaafden gaan soms écht op zombies lijken.
 • 0
 • 0
11-08-2013, 08:49
Inge (gast)
Wat een onzin reacties staan er tussen zeg! Waarom moeten we voor elkaar bepalen wat vakantie is. Voor de een is dat inderdaad wandelen en musea bezoeken, maar voor de ander is dat misschien wel lekker op een bedje in de zon internetten! Laat toch gaan, het is gewoon iets van nu. Alsof je zo gezellig bent als je de hele dag met je neus in de boeken zit?!?
 • 0
 • 0
11-08-2013, 08:00
Fruitdruifje (gast)
Wat een zieltjes tegenwoordig zeg...'als er geen Wifi is dan boek ik niet'..! Maar ze zijn niet verslaafd hoor, welnee....pfffff
 • 0
 • 0
11-08-2013, 07:54
Dus! (gast)
Als ik met vakantie ga wil ik geen Wifi, geen mobiele telefoon, geen PC, geen TV...en eigenlijk wil ik het liefst ook helemaal geen Nederlanders zien!
 • 0
 • 0
11-08-2013, 07:46
Leven en laten leven (gast)
Ik snap niet waar we ons druk km maken. Laat een ieder zijn of haar vakantie indelen met of zonder digitale speeltjes.
 • 0
 • 0
11-08-2013, 01:02
TvdH (gast)
Ik zou zeggen laat die laptop thuis en ga leuke dingen doen Je hoeft niet bereikbaar te zijn lijkt mij relax kan ook zonder die elektrische dingen
 • 0
 • 0
10-08-2013, 21:41
een lezer (gast)
Internet kan mensen slimmer maken, maar ook dommer maken. Het is maar hoe je ermee omgaat. Er zijn mensen die het medium gebruiken om zich te ontwikkelen. Deze mensen doen hun voordeel ermee. Gelijk hebben ze.
 • 0
 • 0
10-08-2013, 19:53
Johan A. (gast)
Toen ik in 1995 op het internet ging moesten veel mensen om mij heen lachen. Wat had je eraan? Email handig? In het begin was ik ook redelijk verslaafd maar kan nu goed zonder. Op vakanties hoef ik geen internet. Facebook e.d. doe ik niet aan... dat heb ik ook al een paar jaar geleden opgezegd. Ik hoop voor deze mensen dat het nieuwigheid is want het is toch zonde dat je een groot gedeelte van je leven op een schermpje loopt te turen.
 • 0
 • 0
10-08-2013, 19:09
JoannaM (gast)
Wat een flauwekul, het altijd en overal bereikbaar 'moeten' zijn.Net terug van twee maanden fietsen, alleen, met alleen een oud mobieltje voor nood en een camera. Tentje mee en kamperen onderweg. Geen internet gezien al die tijd, geen blog bijgehouden, waarom? Ik maak de reis toch voor mezelf? Geen radio ook. Heb het helemaal niet gemist. Voordeel is weldat ik vrij goed mijn talen spreek. Een uitenlandse krant bij een kopje koffie smorgens in een barretje hield me op de hoogte. Maar vaak toch nog een storend element in de heerlijke vrije natuur
 • 0
 • 0
10-08-2013, 18:31
ErikZ (gast)
Goh, veronderstel dat je niet de hele vakantie kan whatsappen en dombo-berichten op je facebook kan plempen. dan heb je toch geen vakantie? Pffffff wat een geestelijke armoede.
 • 0
 • 0
10-08-2013, 18:29
Jan Kerkhof (gast)
Internet in het hotel is voor mij een must. Want ik ga niet op vakantie, ik ga op reis. Overdag trekken we rond, bezoeken en bekijken van alles, maken er foto's van, ontmoeten interessante mensen waar we aangenaam mee praten, proeven van de lokale keuken enzovoort enzovoort. 's Avonds in het hotel: netbook boven, verslag van de dag intikken, paar foto's selecteren en hop in de blog op het net. Leuk voor vrienden en familie die thuis kunnen volgen wat wij meemaken, handig voor mezelf achteraf als geheugensteun.
 • 0
 • 0
10-08-2013, 17:50
Moderne Ouwe (gast)
Wat een gezeur van ondigitale mensen over verslaving. Ik ben 67 j.o. en terwijl op vakantie wil ik nog steeds wel op de hoogte blijven van gebeurtenissen met mijn kinderen en kleinkinderen. Ook wil ik de gelegenheid hebben om op te zoeken wat er te doen is in mijn vakantieverblijf. Alleen jammer dat vooral in NL alles geld moet kosten. Vind maar zelden gratis WiFi hier, zelfs in hotels.
 • 0
 • 0
10-08-2013, 17:42
Wandel (gast)
Dankzij wifi op mijn verblijfsadressen tijdens de vakantie heb ik toch 2 sollicitatiegesprekken in het vooruitzicht. Anders had ik die sollicitaties niet kunnen doen. Niemand is verplicht wifi te gebruiken tijdens vakantie. Maar ik vindt het wel must to have als het er op aan komt.
 • 0
 • 0
10-08-2013, 16:38
Tjeert (gast)
Ik neem een oude mobiel mee voor noodsituaties. Verder niets. Alleen genieten van natuur en het land. Grootste ergernis mensen in restaurants die alleen nog met hun digitale onzin bezig zijn liefst met geluid, tijdens het diner, in de rusthoek, enz. Lijkt een wat ziekelijke verslaving te worden wat blijkt uit "ik kan niet meer zonder en dan het belang er voor aangeven" het is hetzelfde als verslaafd aan roken en drugs!
 • 0
 • 0
10-08-2013, 15:44
Jeseline (gast)
Volgens mij is vakantie er om te onthaasten, afgesloten te zijn van de buitenwereld. Ff gewoon niets. Geen meldingen. Als de poes dood is hoor ik het wel achteraf. In heel dringende gevallen hoor ik het wel via de receptie. Laat me toch lekker vakantie houden met de kids.
 • 0
 • 0
afbeelding van Nolleke
10-08-2013, 15:35
Nolleke
De laptop blijft thuis!! Gelukkig ben ik niet verslaafd aan dat apparaat.
 • 0
 • 0
10-08-2013, 15:26
Bloem (gast)
Ik vind het een beetje doorgeslagen dat iedereen maar bereikbaar moet zijn en dan ook of een sop vakantie. BELACHELIJK.
 • 0
 • 0
10-08-2013, 14:54
Karin H (gast)
Wij hebben een camping in Portugal en merken dat waar voorheen 1 laptop meeging, het hele gezin nu voorzien is van Ipads / Iphones / tablets etc. Regelmatig is het de eerste vraag...is er WIFI...Gelukkig zit men niet continu vastgeplakt aan het scherm en geniet men ook van het moois in de omgeving, of zoekt op wat er te doen is!
 • 0
 • 0
19-01-2038, 04:14
mr. anoniem (gast)
een vakantieadres moet gewoon wi-fi hebben
 • 0
 • 0
10-08-2013, 14:45
Tommy (gast)
Over 5a10 jaar is het volkomen normaal dat we met de laptop/tablet/smartphone op het strand met stevige airco aan een rum cola zitten in een strandbar of iets dergelijke! Vroeger hadden we geen internet en tv en nu kunnen zowat we niet meer zonder, dus gewoone een kwestie van met de tijd meegaan
 • 0
 • 0
10-08-2013, 14:35
inge. helleman (gast)
wat een totale armoede , groot gebrek aan normaal kontakt, in mijn zitkamer zitten twee kleinkinderen met i-pod, twee dochters achter hun telefoon en ik zit daar maar te zitten, gelukkig kan het mijn man geen bal schelen die gaat zijn gang aan tafel met zo'n verdomde pet op die kleinkinderen zonder enig respekt wat een stel armzalige stumpers voor mij mogen ze beter gaan dan komen en wij als ouders krijgen van alles de schuld zijn ouderwets en zien het nut van al deze onzin niet in. ben gelukkig met mijn man al meer dan 50 jaar zonder ipod
 • 0
 • 0
10-08-2013, 14:34
Erik Z (gast)
Doordat ik in mijn dagelijks leven gewoon verstandig en relaxed omga met de vele e-mails en alle social media, heb ik geen 2 of 3 "internet vrije weken" nodig om die andere 49 weken gezond door te komen. Zo voed ik ook mijn kinderen op. Elke dag goede keuzes maken en gezellig en ontspannen leven. Dan is de vraag wel of geen Wifi op vakantie niet meer relevant.
 • 0
 • 0
10-08-2013, 14:23
N.N (gast)
Ik vind het van belang dat er (desnoods tegen betaling) voor de gasten toegang is via een vaste openbare pc om eventueel mail te checken en bankzaken te doen. Bezienswaardigheden en dergelijke zoek je het beste vooraf thuis uit zoals je dat vroeger ook deed. en calamiteiten?, ach accepteer maar dat als je in het buitenland zit en er zou sprake zijn van laten we zeggen een sterfgeval thuis dan ben je in elk geval al te laat.
 • 0
 • 0
10-08-2013, 14:06
JAG (gast)
Liefst ga ik naar het naaktterrein op vakantie heen. Daar hebben naturisten geen last van elkaar. Geniet er van het natuur en liefde. Achter de pc zitten is verslaafd en kost veel geld voor stromen en lid om te betalen.
 • 0
 • 0
10-08-2013, 13:58
Hans Omo (Blanes Spanje) (gast)
Ik zit nu heerlijk op de camping in Blanes de Telegraaf te lezen dankzij de WI-FI, wat een uitkomst.
 • 0
 • 0
10-08-2013, 13:49
Bertuswijn (gast)
Wifi op vakantie is ideaal....je kunt bezienswaardigheden in de omgeving van te voren checken of ze interessant zijn. Verder is het prima om contact te houden met familie en vrienden, toch. Maar waar gaat het over....iedereen bepaalt voor zichzelf of je je digitale middelen mee neemt of juist niet.....
 • 0
 • 0
19-01-2038, 04:14
PdeMan (gast)
De smartphone wordt dagelijks meerdere keren gebruikt op de camping. Uitjes gepland, gecontroleerd of honden mee mogen. Ook voor pretparken online kaarten besteld, want dat scheelt met een gezin van 5 heel wat eurootjes. De kinderen gebruiken ook smartphones, maar uiteraard is er heel veel afwisseling met andere activiteiten als zwembad, wandelen, enz.
 • 0
 • 0
10-08-2013, 13:33
Ben Slangen. (gast)
Waar moet dit naar toe.Ik vind dit niet normaal meer.In mijn ogen is het een verslaving.Als ik op vakantie ga dan laat ik de laptop en alles thuis.Ik ga op vakantie om te genieten en te rusten.Niet om achter een laptop te zitten,of wat dan ook.Dan kun je beter thuis blijven.Het is gewoon zonde van de tijd.
 • 0
 • 0
10-08-2013, 13:32
pau (gast)
De nieuwe welvaartsziekte ligt op de loer, je ziet het aankomen. Op vakantie zijn ze door hun verslaving aan de apparaten niet meer uitgerust dus eenmaal terug: ziektewet.
 • 0
 • 0
10-08-2013, 12:56
veenendaalse (gast)
Ik weet niet eens of wij in de 4 hotels waar wij de afgelopen 3 weken verbleven wifi hadden. In 1 hotel stond een computer waar ik 1 keer mijn mail heb gecontroleerd ivm een afspraak in ons vakantieland. Verder niets gemist. Dochter heeft soms de DS gebruikt (tijdens de lange autoritten en in musea waarvan het onderwerp voor haar nog echt niet geschikt was (denk aan concentratiekamp etc), maar ook al haar boeken uitgelezen en heerlijk getekend en geverfd. Ook de tv's zijn nergens aan geweest, daar ben je toch niet voor op vakantie?
 • 0
 • 0
10-08-2013, 12:52
jurjen greben (gast)
mijn kinderen kiezen, mede, ook de plaats van vakantie uit.Zij schiften al op: wel of geen wifi, hoe mooi een hotel of locatie ook is.Voor mij, ik ben 53, is t allemaal niet zo belangrijk maar de jeugd, lees de digitale jeugd, wil gewoon in contact blijven met ' de rest van hun wereld"........ Dus des te beter wifi, des te meer klanten !
 • 0
 • 0
10-08-2013, 12:38
Carlo V (gast)
Wij beheren een kleine Boerenbed-camping en de mensen die er verblijven zijn vaak stadsmensen met drukke banen. Zij willen onthaasten, dus er is geen electra en al helemaal geen wifi. Toch is iedereen tevreden en spelen de kinderen gewoon buiten op de boerderij, ze vragen vaak niet eens om de laptop of de i-pad. Zo kan het dus ook, gewoon even een weekje geen gedoe.
 • 0
 • 0
10-08-2013, 12:05
Pannenkoek (gast)
Serieus mensen? Jullie gaan op vakantie en willen vervolgens kunnen internetten. Voor mij is een vakantie relaxen, zonder internet vermaak ik me prima. We zijn te verslaafd aan internet blijkbaar. Ongelofelijk..
 • 0
 • 0
10-08-2013, 11:33
Erhan1959 (gast)
Het internet op vakantie gebruik ik 98% voor het opzoeken van bezienswaardigheden en info over stad/streek. Het zou wel makkelijk zijn dat vakantieparken en hotels GOEDE Wifi zouden aanbieden, liefst met een normale LAN verbinding, want internetten via Wifi is een ramp en je betaald er grof voor. Waarom het op campings in Frankrijk allemaal wel goed werkt en meestal gratis is en hier in Nederland niet is de grote vraag....
 • 0
 • 0
10-08-2013, 11:15
Mevrouw jansen (gast)
Wij waren naar Gardameer,hadden ze wel wifi 24 uur voor 10 euro,moet je wel goed uitloggen,was blij dat het er was,er was iets ernstigs gebeurt in de fam,zo kon ik via facebook alles volgen.... nee zonder wifi kunnen die vacantieparken het wel schudden...en als het dan 10 euro kost,jammer dan
 • 0
 • 0
10-08-2013, 11:07
CORVETTE 2013 (gast)
Als een Hotel geen Wifi aanbied dan zoek ik net zo lang tot ik er wel een met Wifi heb.
 • 0
 • 0
10-08-2013, 11:06
Van handmatig naar virtueel (gast)
Ik wilde graag dat mijn kids met echt speelgoed gingen spelen. Ik zag het helemaal voor mij, liggend op de grond met mijn zoon lekker spelen met LEGO, Playmobil en Kapla, maar hij vindt er niets aan! Via een vriendje leerde hij Mine-Craft kennen en dat vindt hij geweldig. Dus uiteindelijk bouwt hij toch aan een eigen wereld met blokken, alleen is deze digitaal ipv LEGO. Daarnaast speelt hij graag en veel buiten en heeft hij veel vriendjes. En ook niet onbelangrijk, de digitale wereld is nu eenmaal zijn toekomst en die wil ik hem niet onthouden!
 • 0
 • 0
10-08-2013, 11:01
flash (gast)
zo zie je maar,als je verslaafd bent aan internet telefoon ipad of tablet. wat een sociale verarming.kun je net zo goed thuis blijven.
 • 0
 • 0
10-08-2013, 10:51
JanKovic (gast)
Toen ik 30 jaar terug voor het eerst een wereldreis maakte had ik een paar kilo aan tickets,travelcheques, reisgidsen, kaarten en boeken in mijn rugzak. Op dit moment weer op reis en meer als honderd landen bezocht en alle boeken, etikets, boeken, bankzaken, navigatie, wifi en bellen middels mijn tablet. Papier is zo vorige eeuw.
 • 0
 • 0
10-08-2013, 10:48
wolverine (gast)
Heerlijk rustig als er geen ontvangst is. Helaas kunnen kinderen tegenwoordig niet meer buiten spelen en dus ook niet op vakantie.heel triest want wat is nu leuker dan dan lekker zandkastelen bouwen op strand of met je schepnetje door de zee of krabben vangen,gezonder voor je kinderen ipv hele dagen op de tablet.bouw je weerstand op en heb je er savonds geen kind aan.
 • 0
 • 0
10-08-2013, 10:46
reiziger (gast)
Gratis WiFi hoort bij de moderne faciliteiten die een hotel moet aanbieden. Vroeger werd je uitgezogen door hotels voor telefoon, fax, film, games en berichten. Helaas pindakaas dat is voorbij. De tijd is niet terug te draaien. Of je gebruik maakt van die service bepaal je echter wel zelf. Ieder zijn plezier.
 • 0
 • 0
10-08-2013, 10:43
Che (gast)
Je ziet inderdaad veel mensen klagen over de dure WIFI van Bilderberghotels.Vette 10 euro per dag.
 • 0
 • 0
10-08-2013, 10:42
ted (gast)
Geen gratis wifi geen boeking, geldt voor mij ook!
 • 0
 • 0
10-08-2013, 10:41
fritsefrats (gast)
Schrap het woordje "vakantie" maar, het is gewoon werken op een andere locatie, wel zielig hoor als je al verworden bent tot zo'n slaaf!
 • 0
 • 0
10-08-2013, 10:39
hfvjvdb (gast)
Dit is nou de waanzin van deze tijd! Je gaat voor je rust maar sommigen zijn gewoon geestelijk gestoord als ze geen wifi hebben zodat ze niet kunnen internetten etc. Ik lach hard als er een storing is want dan zijn ze compleet in paniek!Bel dan gewoon uit een telefoon cel zoals vroeger!
 • 0
 • 0
10-08-2013, 10:38
Theo (gast)
echt niet, dan heb je nog geen vakantie.
 • 0
 • 0
10-08-2013, 10:32
Linda (gast)
Wij hebben de vakantie internetloos doorgebracht in Zuid Frankrijk. Zonder afkick verschijnselen! En het was heerlijk. En ik heb het echt niet gemist. Back to basic ;)
 • 0
 • 0
10-08-2013, 10:31
Nero (gast)
De verblijfprijzen die Nederlandse vakantieparken nog steeds durven te vragen zijn ook voor mij ook verplicht om 'gratis' wifi aan te bieden. Zo niet, zoek ik verder..
 • 0
 • 0
10-08-2013, 10:29
willum (gast)
Ik ging op vakantie en nam mee: 1 Mobieltje 2: I-pad 3: Laptop. Aangekomen zag ik dat ik mijn tandenborstel vergeten was, dus even inloggen en google kijken waar ik die tandenborstel kon kopen. En meteen maar ingelogd op hyves om gewoon te doen wat ik thuis doe. De hele dag hyven. Prettige vakantie mensuhhhhhh.
 • 0
 • 0
19.2 °C
ZZO2
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 452.15
+ / - -0.18%