Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Oproep

'Camper-vriendelijk'?

04 SEP 2014 Marjolein Schipper

GEEN - Is het romantisch reizen per camper minder leuk aan het worden? Bij voorbeeld door hoge dieselprijzen, dure sta-plaatsen en chaotische Europese regels?  Speciale verbandtrommel, alcoholtester, veiligheidshesjes: je mag er zowat een aanhanger voor meenemen…

Ik ben soms best jaloers op de gepensioneerden en anderszins financieel onafhankelijken die heerlijk met hun eigen camper door Europa en soms zelfs Afrika trekken. Een mooie plek zoeken, daar lekker met je eigen 'huisje' een paar dagen gaan staan. En als je bent uitgekeken gewoon weer op naar het volgende dorp of natuurgebied. Vrijheid blijheid!

Een kennis die al jaren zo leeft, vijf maanden weg, paar maanden weer thuis, klaagde laatst wel over de dieselprijs. Eén op zeven verbruikt zijn gevaarte, en met pak 'm beet 1,50 per liter wordt dat best een kostbare reis. In Marokko was hij ongeveer de helft kwijt. Maar daar reed hij weer bijna een ravijn in vanwege het ontbreken van een vangrail. Altijd wat.

Zijn voornaamste klacht echter betrof de uiteenlopende eisen die Europese landen stellen aan de automobilist. In het ene land dien je een alcoholtest bij je te hebben, een grens verder moet je weer een speciale gevarendriehoek met twee strepen kunnen presenteren.  Brandblussers, doosjes met reservelampjes, gevarenhesjes. Of een EHBO-trommel met goedgekeurde inhoud.

België wil dan weer een trommel met een A.R.A.B keurmerk en Duitsland gaat juist weer voor DIN, en Franse politiemannen nemen alleen genoegen met een alcoholtest met speciale NF-code. Mijn kennis somberde dat het toch juist ooit de bedoeling was om in één Europa al deze zaken gelijk te trekken. Maar het lijkt soms net of landen steeds meer hun best doen om zich van elkaar te onderscheiden!

Wat zijn uw ervaringen? En buiten dat: welke Europese landen zijn het meest  'camper-vriendelijk'? En waar kun je maar beter wegblijven met je rijdende huis? En zijn er ook lezers die al jáááren onderweg zijn? Mail mij op checkpoint@telegraaf.nl of volg mij via twitter @MarjoleinSchip.  

 

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
10.8 °C
ZZW2
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - -0.12%