Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Allure of the Seas

01 OKT 2011 Fred Pruim

GEEN - Ruim een jaar geleden was de Oasis of the Seas het allergrootste cruiseschip dat ooit werd gebouwd. Nog geen twaalf maanden later lag daar het zusterschip Allure of the Seas, exact vijf centimeter langer! Een mooie Amerikaanse marketingstunt voor een splinternieuwe oceaanreus die alle aan- dacht verdient.

Meteen al bij de eerste stap aan boord van de Allure of the Seas denk je dat je voor de gek wordt gehouden. Is dit nu al het schip, of zijn dit nog de taxfree shops in de ook al enorme vertrekhal van de rederij Royal Caribbean International in het Amerikaanse Fort Lauderdale?

Je waant je in de hoofdstraat van een klein, gezellig stadje, met winkeltjes, bars, terrassen, koffieshops, een bakkerij en tegels op de vloer. Er staan straatlantaarns en er staat zelfs een auto geparkeerd. In het midden is een kiosk waar je originele Starbucks koffie kunt kopen.

Er heerst een gezellige drukte, want vandaag schepen een paar duizend mensen in. Het splinternieuwe schip zit voor deze tocht nog lang niet vol, want de immense Allure kan maar liefst 6318 passagiers herbergen. Voor al deze mensen staan bijna 2400 bemanningsleden klaar, waardoor het totaal aantal opvarenden zelfs kan wedijveren met een kleine Nederlandse stad.


Parades

Na een paar minuten acclimatiseren wordt duidelijk dat je je bevindt in de 'mainstreet', waar later deze week diverse activiteiten zullen worden gehouden. Hoogtepunt daarvan vormt ongetwijfeld de parade van de karakters van de Amerikaanse animatiefilm-producent Dreamworks. Het groene monster Shrek, zijn lieftallige en al even groene vriendinnetje Fiona, ezeltje Donkey, Kung-Fu Panda en de eigenwijze pinguïns van de filmhit Madagascar, ze komen allemaal voorbij tijdens een optocht, gelijk aan de parades die op gezette tijden in de bekende pretparken worden gehouden.

Terwijl je langzaamaan het 360 meter lange en 64 meter brede schip gaat verkennen, is je koffer al lang en breed gearriveerd in een van de 2706 'hutten'. Een groot aantal van deze gastenverblijven mag de naam 'hut' eigenlijk al niet eens meer dragen, gezien de grootte en vooral ook de luxe. De rederij zelf heeft het dan ook liever over 'staterooms'. Bijna 2000 ervan hebben een balkon, zowel aan de buitenkant, alsook aan de binnenkant (!) van het schip.


'Central park'

Net als zusterschip Oasis, die het 'open binnenschip' als eerste presenteerde, is ook de Allure of the Seas voorzien van een compleet open 'central park'. Het is een unieke belevenis om te constateren dat je een binnenhut mét balkon hebt. Hangend over de leuning kijk je uit over het in het hart aangelegde park, compleet met bomen, struiken en bloemen, met barretjes en terrasjes van bijvoorbeeld een Italiaans restaurantje. Op de slingerpaadjes diep beneden je flaneren de stelletjes, terwijl zij zich op hun beurt vergapen aan de torenhoge zijwanden met de balkons, met daarboven de heldere sterrenhemel. Uit luidsprekers klinkt vogelgetsjilp, zodat je je nóg meer in een echt park waant.

Wie een eerste ontdekkingsronde maakt op de Allure of the Seas doet er verstandig aan om makkelijke schoenen aan te trekken. Het allergrootste cruiseschip ter wereld is inderaad zó enorm groot, dat je er, zeker de eerste keren, makkelijk op verdwaalt. In ieder geval kun je je tussen de zestien dekken heen en weer laten zoeven in één van de maar liefst vierentwintig liften, die het schip rijk is.

Ook voor wat betreft deze 'hijsbakjes' is er ook weer iets bijzonders te vermelden. Zoals het detail dat de dag van de week in de vloer van elke lift staat vermeld. Iedere keer 'verspringt' deze dag per etmaal, zodat de passagiers exact weten op welke weekdag ze de lift instappen. En dat is best handig, zeker als je al een tijdje op zee zit! Want op een gegeven moment ben je echt elk idee van tijd kwijt op dit immense schip ergens midden op de oceaan.Surfsimulator

En zo zit dit mega-cruiseschip vol met allerhande snufjes, die de cruise-fun naar een zo'n hoogst mogelijk niveau moeten brengen. Wat te denken van twee heuse surfbanen met wild stromend water en golven? In deze surfsimulator kun je óp het schip zelf leren surfen, of ieder geval je techniek verbeteren. De surfsimulator was ook al te bewonderen op het zusterschip Oasis of the Seas, maar vanwege het enorme succes gekopieëerd naar de Allure. En met recht, want de hele dag doen er voortdurend (vooral jonge) cruisegangers wanhopig een poging om op het dunne plankje te blijven staan, terwijl vaders en moeders op een heuse tribune hun kroost aanmoedigen.

Mocht de adrenaline na de surfsimulator nog steeds hoog zijn, dan is er ook nog de mogelijkheid om te gaan tokkelen. Hangend in een speciaal harnas zoef je van de ene naar de andere kant van het achterschip, met enkele tientallen meters lager het open achterdek. Natuurlijk weet je dat er niets gebeurt en misschien niet echt iets voor de echte die-hard survivors , maar toch weer iets anders dan anders. Twee enorme, metershoge klimwanden aan de achterzijde van de Allure maken het avontuur compleet.


Royal Caribbean

Met het aangaan van een alliantie met Dreamworks wil rederij Royal Caribbean zich vooral ook richten op het jonge cruisepubliek. Dat is duidelijk te zien tijdens de speciale 'chocoladeontbijten', waar alle gerechten zijn gemaakt van (een vorm van) chocolade. Waar bij ouders bijkans de vullingen uit hun gebit springen, daar weten de kinderen niet hoe snel ze hun bordjes moeten leegeten.

Vervolgens mogen ze op de foto met de échte Shrek, de échte Fiona of één van de andere karakters van Dreamworks. En uiteraard ontbreekt de Shrek-merchandising op dit schip niet, want binnen een mum van tijd lopen alle kinderen met Shrek-oortjes op hun hoofd.

Natuurlijk is er voor de jonge cruisers nog veel meer te beleven: een basketbalveld met officiële afmetingen, een compleet kidscentrum met allerhande computergames, een heuse minigolfbaan, een speciaal op kinderen gericht buitenzwemparadijs en, voor de wat oudere jeugd, discotheken en jongerenbars. Op het achterdek staat zelfs een complete draaimolen, een speeltje van de allerhoogste baas van Royal Caribbean. De beste man is helemaal gek van draaimolens en wilde er koste wat het kost ook eentje op het dek van zijn schip hebben. Waar wij als Nederlanders niet echt meer van opkijken omdat we wel draaimolens zijn gewend, is de Amerikaanse toerist er gek op!


Geen knorrende maag

Honger (en dorst) hoef je aan boord van de Allure of the Seas niet te hebben, dankzij de tientallen restaurants, snackcorners of bars die het schip rijk is. Pizza's, hamburgers, Duitse worsten, vers gebakken koeken, wafels maar ook voor de verfijndere keuken kun je overal en op ieder moment van de dag terecht. Topper qua aantal stoelen is de Adiago dining room, waar ruim 3000 mensen tegelijk (!) een drie, vier of vijfgangendiner kunnen weghappen. Zijn na pakweg twee uur de eerste 3000 gasten weg, dan staan de tweede 3000 gasten met een knorrende maag klaar. Welk restaurant ter wereld krijgt op één avond meer dan 6000 gasten, en dat iedere dag van de week?

Het krioelt er dan ook van de obers, terwijl in de enorme keuken de gerechten aan de lopende band worden klaargemaakt. De eigen bakkerij draait overuren, terwijl handenvol etenbereiders soms acht uur achter elkaar alleen maar uien snijden, worteltjes raspen of chocolaatjes maken. De negen fulltime slagers verwerken de vele tonnen vlees en vis, zes mensen doen de hele dag niets anders dan sla snijden en wassen. De inkoop voor een dergelijk cruiseschip is dan ook enorm: geen supermarkt ter wereld slaat zo veel voedsel ineens in.


Nachtbraker

Natuurlijk wordt er niet alleen gegeten en gedronken, maar moet het publiek ook worden vermaakt. Ook daarin heeft de rederij besloten grensverleggend te zijn, door in het hart van het schip een ijsbaan aan te leggen, waar dagelijks ijsshows worden gegeven die qua professionaliteit minimaal op hetzelfde niveau staan als die van Holiday On Ice . Een ongelofelijke watershow op het achterdek, waarbij duikers zich van dik dertig meter in een heel klein zwembad storten, en een groot theater waar 2200 mensen tegelijk kunnen genieten van shows en musicals, zoals Chicago.

Er is een jazzcafé, waar de hele avond een jazzorkestje speelt, er is een Engelse pub waar een gitarist met Britse songs het publiek vermaakt, er zijn clubs waar bands hun beste beentje voorzetten en er zijn bars waar een pianist, een zangeres of een strijkkwartet de hoogste noot proberen te raken. Voor de echte nachtbrakers zijn er de clubs met de discjockey's, die doorgaan tot het ochtendgloren.


Vakantieschip

Je zou het met al deze overvloed bijna vergeten, maar de Allure of the Seas is een vakantieschip dat óók nog toeristische bestemmingen aan doet. Vanwege de afmetingen is het aanleggebied voorlopig echter beperkt tot de Caribbean, maar gezien het mooie weer en de tropische oorden die worden aangelegd, is er niemand die daarom maalt.

Het zal nog wel even duren voordat er een nóg groter cruiseschip gaat worden gebouwd, zeker gezien de huidige financiële situatie in de wereld. Maar met Amerikanen weet je het natuurlijk maar nooit!Reiswijzer
De prijzen voor een achtdaagse cruise op de Allure of the Seas variëren vanaf circa 550 euro voor een binnenhut tot prijzen vanaf 5650 euro voor een Royal Suite, één van de meest luxe aan boord. Er is nóg een duurdere suite, de Royal Loft Suite, maar daar is de prijs van op aanvraag. Daarvoor krijg je dan wel een ’hut’ van twee verdiepingen met meerdere kamers, een eigen vleugel, een bibliotheek en twee megabubbelbaden, zowel binnen als op het eigen zonneterras. Prijzen zijn exclusief vliegreis. Voor meer informatie over boekingen: www.cruisewinkel.nl, Amsterdam, telefoon 020 – 421.11.15.
Vaarschema
De Allure of the Seas is in december van het vorig jaar in de vaart gekomen en blijft sowieso tot 2012 rondvaren in de Caribbean. Omdat het schip zó groot is, is er slechts een beperkt aantal havens waar het kan aanleggen. De ene week gaat de Allure naar de Westelijke Caribbean. Het vaarschema ziet er dan als volgt uit: Dag 1 Fort Lauderdale, Florida Dag 2 Nassau, Bahama’s Dag 3 Op zee Dag 4 Charlotte Amalie, St. Thomas Dag 5 Philipsburg, St. Maarten Dag 6 Op zee Dag 7 Op zee Dag 8 Fort Lauderdale, Florida De week daarop vaart de Allure naar de westelijke Caribbean. Dan ziet het vaarschema er als volgt uit: Dag 1 Fort Lauderdale, Florida Dag 2 Op zee Dag 3 Labadee, Haïti Dag 4 Falmouth, Jamaica Dag 5 Op zee Dag 6 Cozumel, Mexico Dag 7 Op zee Dag 8 Fort Lauderdale, FloridaVerder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.5 °C
ONO1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%