Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Guus van Lingen

Een Blue Cruise langs de Turkse kust

Het beste van twee werelden

05 JAN 2015 Coosje Hiskemuller

Een Blue Cruise — ook wel bekend als Blauwe Reis, 'Mavi Yolculuk' in het Turks — wordt gebruikt als aanduiding voor relaxte (zeil)cruises langs de Turkse kust op mooie originele houten schepen, zogenaamde gulets. Wie op zoek is naar rust, pure ontspanning en totale verzorging in klein gezelschap mag een blue cruise zeker niet overslaan…

Turkije

De vruchtbare, groene hellingen van het Griekse vulkaaneiland Nisyros zijn verlaten. Er doolt slechts een verdwaalde geit op de terrassen waar in vroeger tijden de bewoners van dit eiland hun olijven en tomaten verbouwden. Sinds de exploitatie van de steengroeve op het aanpalende eilandje Yiali hoeft dat niet meer. Heel Nisyros, zo'n 800 mensen, leeft van het puimsteen en het obsidiaan (vulkanisch glas) die er worden gewonnen. Rust en stilte overheersen op de 41 vierkante kilometer die dit eiland meet. Geen vliegveld, maar dat deert ons niet: wij komen met de boot uit het Turkse Bodrum. Met de Naviga-1 om precies te zijn: een van de schepen van Scic, Sailing Cruises in Comfort.

Vaarfeest

Met ons aan boord legt de Naviga-1 aan bij vier van de twaalf Griekse eilanden die samen de Dodekanesos vormen. Na het bekende Kos gaan we behalve in Nisyros ook aan land op het iets grotere Tilos en Simi. Vanuit Simi steken we in westelijke richting over naar het Turkse Datça, en van daaruit koerst schipper Oktay Yilmaz via de beeldschone blauwe baai van Mersinçik weer aan op de Turkse thuishaven Bodrum. Zeven dagen duurt dit vaarfeest en niemand verveelt zich een moment. Levend bewijs is Ans, die voor de 22ste keer meegaat. „Het is nog steeds geweldig, ik geniet!”

 

Je vakantie op de prachtige houten zeilschepen, zogenaamde gulets, is compleet en tot in de puntjes verzorgd.
Je vakantie op de prachtige houten zeilschepen, zogenaamde gulets, is compleet en tot in de puntjes verzorgd.
Foto: Guus van Lingen

Alsof ze besteld zijn, verschijnen al op de eerste dag van het zeilfestijn na enkele uurtjes varen dolfijnen langszij. Kapitein Oktay weet dat ze in dit gebied nog al eens opduiken en stond al op de uitkijk. Hij ziet ze dan ook als eerste. Op zijn roep sprinten we met zijn allen naar stuurboord en turen over het water. Het vergt enige oefening maar dan zien we ze door de golven springen. Toch een andere beleving dan in het dolfinarium en Oktay wil zijn gasten graag daarin laten delen.

Lange korte broek

De vier bemanningsleden — keurig in een ’lange korte broek’ gestoken, donkerblauw of kaki, een poloshirt in geel of zeeblauw erbij — van de Naviga-1 staan continu voor je klaar. Ze weten wat werken is. Verantwoordelijk voor het schip, een tweemaster met 400 m2 zeilen die ook echt gehesen worden zodra het weer het toelaat, maar net zozeer voor de passagiers die de acht hutten bevolken. Een 24-uurs economie kun je wel zeggen, op 27 bij 7 meter, en onder de brandende zon, hier voor de Turkse westkust.

Voor ons is elke dag een feestje, vanaf de allereerste ochtendkoffie (uit de cafetière!) of -thee. Als wij ons hoofd uit de kleine maar slim ingerichte hut-met-badkamer steken, zijn de scheepsjongens Mahir en Mehmet al uren op, net als kapitein Oktay Yilmaz en de tweede man op het schip, de chef, kok Servet Tekin. 's Ochtends buigen de vakantiegangers zich met de kapitein over de kaart. Oktay legt uit wat de plannen zijn en wat de weersverwachting is. „No storm, no storm”, stelt de kapitein ons landrotten vandaag bij een opstekend briesje gerust, maar voor de zekerheid verlegt hij de koers en gaan we voor anker in de afgelegen Armutlu baai. En al is het strandje voor de bemanning onbekend terrein, de geplande 'beach party' gaat gewoon door. Een picknick op het strand, bij het schijnsel van waxinelichtjes, kan het méér vakantie worden?

 

Foto: Guus van Lingen

Die middag hebben we een duikje kunnen nemen in het blauwe water, met of zonder een van de snorkelbrillen die tot de vaste uitrusting aan boord behoren. Net als de kano en de surfplank. Ook de luie mens ontbreekt het op de Naviga-1 aan niets. Die hoeft zelfs niet eens op te staan van zijn zonnebed: Mehmet en zijn oudere collega Mahir zorgen ervoor dat het drankje vanzelf bij hem arriveert. „You’re welcome”, fluistert Mehmet verlegen op het 'Thank you' van de gast en Mahir trakteert de dames aan boord op een flirterig lachje.

Haat-liefdeverhouding

Op Nisyros laat gids Vassilos zich pas na lang soebatten overhalen om ons mee te nemen. Hoog in het dorpje Nikia vertelt hij in het kerkje waarom: hij voelt een haat-liefdeverhouding met het eiland en met Nikia. „Mijn broer woonde hier, en dat werd hem noodlottig. Er kwam te laat hulp toen hij ziek werd”. Het eiland is volgens Vassilos te slecht bereikbaar. Een boot vaart buiten het toeristenseizoen maar een paar keer per week van Kos naar Nisyros.

In de zomer is het anders, dan komen de grote veerboten. Ze spugen drommen toeristen uit, die in bussen geladen worden om een kijkje te nemen bij de Caldera, de krater van de vulkaan. Wij zijn in alle vroegte opgestaan en dat betaalt zich uit: we hebben de vulkaan voor ons alleen. Aan de rand kijken we dertig meter diep naar beneden. Uit de vlakte die zich onder ons uitstrekt, komen wolkjes stoom omhoog. „Voorzichtig he”, roept Vassilos, als we langs het slecht begaanbare pad naar beneden willen. „Het is kokend heet!”

De dagjesmensen van de veerboten komen niet verder dan de vulkaan. Dat je op Nisyros ook prachtig kunt wandelen, langs met EU-geld onderhouden paden, weten zij niet, en de dorpen zijn voor hen ook onbekend terrein. Maar wij weten het nu wel!

Piraten

Op deze eilanden zijn de dorpen hoog tegen de hellingen aangebouwd. Het wemelde hier ooit van de piraten, en die zag je maar liever van ver aankomen. Nikia ligt op 400 m boven de zeespiegel. Veel huizen zijn verlaten, maar intussen is het weer een drukte van belang. Overal wordt gebroken en getimmerd, geschuurd en geverfd. De nazaten van de oude bewoners die vele jaren geleden hun heil ergens anders zochten, komen terug, aangetrokken door de gunstige belastingtarieven die er aan het wonen in Nikia kleven, mits ze hun eigen huis weer helemaal opknappen.

 

Foto: Guus van Lingen

De hoofdstad is Mandraki, een gezellig havenplaatsje. Een kleine boulevard langs het water leidt naar de winkelstraatjes, waar puimsteen in alle vormen en kleuren te koop is. Er hangen ook natuursponzen, maar die worden echt niet meer opgedoken uit de plaatselijke zee, horen we, die worden geïmporteerd. Langs het wandelpad, opgeleukt met kiezelmozaïeken in de vorm van zeedieren, staan rijk wit en paars bloeiende oleanders en vijgenbomen. Onder de brandende zon heb je de neiging te denken dat het op Nisyros droog is, maar ook hier regent het veel. Alleen zes maanden niet. Dat het toch zo groen is, dankt het eiland aan de bodem van puimsteen die een natuurlijk waterreservoir vormt.

Leedvermaak

Net als Nisyros heeft ook het eiland Simi geen 'eigen' water. Elk huisje had een bassin op het dak waar het regenwater in werd opgevangen. Maar die werden fluks verbouwd tot badkamertjes en extra slaapkamertjes toen er een ontziltingsfabriek kwam. Gids Jutta spreekt er schande van. Zij vertelt met enig leedvermaak over de eerste jaren van de fabriek, toen de chemicaliën nogal eens in verkeerde doses in het water terechtkwamen. „Gaf je de plantjes water, gingen ze allemaal dood.” Toen betreurden de eilandbewoners het afscheid van hun waterbakken wel.

Na zo'n uitstapje is het ook fijn weer aan boord te zijn en je opnieuw over te geven aan de onthaasting. Zonnen, zwemmen, boekjes lezen en kletsen. Juist ook voor alleengaanden is dit een prima manier van reizen: in een relaxte, nonchalante sfeer andere mensen ontmoeten, de ware vakantiebeleving. 's Ochtends ergens aan land, ’s middags weer op de boot, het beste van twee werelden.

Reiswijzer

Wij reisden met Sailing Cruises In Comfort, te bereiken via een e-mail naar info@scicsailing.eu of via tel. 033-4220055. Op www.scicsailing.eu krijgt u een beeld van de mogelijkheden. U vliegt op Bodrum of Dalaman, afhankelijk van uw vaarroute. De vlucht dient u zelf te regelen. De transfer naar de boot is niet bij de prijs inbegrepen en kost ca. 160 euro per persoon. Het is verstandig om deze door ScicSailing te laten regelen, dan weet u zeker dat u op tijd van het vliegveld wordt gehaald en na uw reis weer teruggebracht. Taxi's zijn duur en ongewis.

Vers

De maaltijden zijn belangrijk aan boord van de schepen van SCIC. In de kombuis moet kok Servet het doen met een vierpits gasstel, waarop hij de warme gerechten bereidt. En dat lukt uitstekend, blijkt al bij het ontbijt: eieren, gebakken, gekookt of geroerd. Warme worstjes. Er is vers brood, jam en honing, fetakaas en olijven, schalen met tomaten en komkommer en borden vers fruit, alles even fraai gearrangeerd. Het oog wil ook wat, vindt Servet. Hij vindt het leuk om zijn kookkunsten te showen en wie wil, mag hem helpen courgetteballetjes te draaien en fetaflapjes te vouwen.

 

Foto: Guus van Lingen

Voor lunch en diner komt Servet aan de tafel staan om zijn gerechten aan de gasten toe te lichten. Salade, bulgur, gevulde paprika’s, tzatziki, moessaka, lamsvlees. Het ene nog lekkerder dan het ander, en allemaal vers bereid. Voor het meisje dat geplaagd wordt door maagpijn verschijnt een speciaal bordje op tafel, en Servet let op dat het niet per ongeluk door een ander leeggegeten wordt. Voor dieetwensen gaat Servet niet opzij. Gewoon van tevoren melden.

Veilig

Onder de bezielende leiding van de Nederlandse Loes Douze, de baas van de organisatie, zijn de bemanningen van alle boten goed getraind. In Turkije werden de maatstaven die Loes hanteert aanvankelijk nogal overdreven gevonden, maar nu zijn ze zelfs bij de Kustwacht standaard. Blusdekens in de keuken, brandblussers in elke hut. En een wakend oog: Zolang er ook maar één vakantieganger bovendeks is, om van de frisse zeelucht te genieten of naar de sterren te kijken, blijft ook een van de vier mannen op, zo zijn de regels. Op de ScicSailing-schepen kun je veilig slapen.

Olifanten

Het eiland Tilos kan bogen op 'eigen' water, dat uit bronnen uit de grond komt. Het is zo mogelijk nog slechter bereikbaar dan Nisyros, en kent weinig toerisme. En dat terwijl het een echte bezienswaardigheid heeft: het olifantenmuseum. In een vierkant lokaal met witgepleisterde muren hangen foto’s van opgravingen. In de jaren '70 werden er beenderen gevonden van dwergolifanten die daar 45.000 jaar geleden leefden. Naast de foto’s hangen grote plakkaten met lange teksten in het lokale schrift. Ons Grieks is niet meer wat het geweest is, dus is het fijn dat gids Victoria erbij is. Zij heeft zelf nog haar steentje bijgedragen aan de opgravingen, dus zij kan uit de eerste hand vertellen over de olifantenfossielen van Tilos. Ongelooflijk hoe uit een stuk of drie botten een heel baby-olifantje kon worden gereconstrueerd!

Wensen

Bij het boeken van een Turkse zeilcruise bespreekt u de reis van tevoren met SCIC. De eerste die boekt voor een bepaalde periode, bepaalt de route. Het is dus goed om ver voor de aanvang van het vaarseizoen (april tot november) uw wensen kenbaar te maken, ook wat de samenstelling van de groep betreft. Een 'gewone' zeilreis van een week kost ca. 1100 euro, maaltijden en drankjes inbegrepen. Twee diners aan de wal betaalt u zelf. Ook thematochten behoren tot de mogelijkheden.

Naast de Naviga-1 bevaren ook de kleinere Notus, de Nemesis en de Tifil de Egeïsche Zee, de wateren tussen Turkije en Griekenland. Er zijn wel 15 verschillende routes mogelijk vanaf de thuisbasis Bodrum. Op elke halte kun je desgewenst een uitstapje maken, al dan niet met een gids. Zo kom je met zo'n zeilcruise nog eens ergens waar de meeste toeristen verstek moeten laten gaan.

 

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!

Reportages over Turkije

Uit: Turkije & Thuis: Australië

Wekelijks neemt de Reiskrant een kijkje op Schiphol om vakantiegangers te vragen naar hun reis. Waar gaan ze naar toe en wat verwachten ze ervan? Ook wordt aan de 'terugkomers' gevraagd hoe hun tripje is bevallen. Deze week spraken we met vakantiegangers Joop en Joke die naar...

Onontdekte eilanden

Eilanden die niet worden genoemd in reisgidsen, waar slechts één resort is en waar je bijna het hele strand voor jezelf hebt: ze bestaan echt.

'10 mooiste plekken ter wereld'

In mooie documentaires zien we vaak plekken op aarde waar we ons over verwonderen maar niet altijd zelf kunnen bezoeken. Discovery Channel heeft tien locaties gekozen als mooiste plekken op aarde.

Lees alle 59 reisreportages
16.6 °C
W3
Beurs AEX
AEX 519.39
+ / - -0.21%