Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Vooral goedkopere woningen gaan nu sneller over de toonbank.
Vooral goedkopere woningen gaan nu sneller over de toonbank.
Foto: Marc Rietdijk

Tijdreis langs KLM-huisjes op Monumentendag

Achter Delfts blauwe deuren

11 SEP 2014

Ze zijn over de gehele wereld bekend: de KLM-huisjes. De Delfts blauwe souvenirs die als ’laatste rondje van het huis’ sinds de jaren 50 worden uitgedeeld in de Business Class. De miniaturen, replica’s van bestaande (grachten)huizen, zijn een begrip in de luchtvaartwereld. vanaf nu is het mogelijk om een tijdreis te maken langs deze oer-Hollandse panden.

Mark Zegeling verdiepte zich in de KLM-huisjes en ontdekte dat, achter de gevels van deze statige huizen, de mooiste waargebeurde, vaak sterke verhalen over Nederlandse pioniers en avonturiers schuilgingen.

Als blok aan het been

„Tijdens mijn research heb ik opmerkelijke dingen meegemaakt”, vertelt Zegeling. „Zo vond ik in een voormalig weeshuis in Leiden (huisje 44) in een kast van de regentenkamer een 4,5 kilo zwaar stuk hout. Dat blok werd aan het been van weeskinderen vastgemaakt als ze niet wilden werken en wegliepen. Leiden was in de 17e eeuw de grootste textielstad van Europa, er werkten toen 35.000 mensen in de textielindustrie en kinderarbeid was in die tijd normaal. En in Edam, huisje 20, zag ik de reuzenschoenen van het pubermeisje Trijntje Keever, dat in de Gouden Eeuw met haar lengte van 2.60 meter en schoenmaat 55 als kermisattractie door haar ouders tegen betaling aan nieuwsgierige mensen werd getoond.”

In het boek Little Kingdom by the Sea doet Zegeling al deze verhalen uit de doeken en naar aanleiding van Open Monumentendag zijn er nu rondleidingen langs alle panden die model hebben gestaan voor de Delfts blauwe KLM-huisjes. „De rondleidingen in Amsterdam doe ik samen met de stadsgidsen van het Gilde Amsterdam Mee in Mokum”, vertelt de schrijver. „Wist je dat door aan de gevels van monumenten te likken je kunt proeven of het pand in de 17e eeuw is gebouwd?”

 

Geheel in stijl vertelt Vanessa Brussée over de echte huisjes in Delft.
Geheel in stijl vertelt Vanessa Brussée over de echte huisjes in Delft.
Foto: Mark Zegeling

 

De nieuwe rondleidingen door Amsterdam en Delft worden het gehele jaar door gegeven.

Kijk voor data op http://www.viavanessa.nl

Voor Amsterdamse stadswandlingen klik hier.

Foto: Eigen foto

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.8 °C
WZW4
Beurs AEX
AEX 519.5
+ / - +0.02%