Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Veel mensen genieten van het water zoals hier aan de Oudegaasterbrekken.
Veel mensen genieten van het water zoals hier aan de Oudegaasterbrekken.
Foto: Joop Duijs

Het andere Oudega

Fryslân Boppe!

31 AUG 2012 Joop Duijs

GEEN - Na al eerder Oudega (Smallingerland) te hebben bezocht, reizen we dit keer naar Oudega (Wymbritseradeel). We wandelen er rond de Oudegaasterbrekken, vol watersporters, waar we een mooi ommetje vonden.

Het is een werelddag voor mijn hond, een Friese stabij. Want het lijkt wel of Friezen alleen honden van zijn familie als huisdier willen. En dat chauvinisme gaat ver, want als ik bij het verlaten van het pontje bij Nijhuizum mijn hond roep die even de weg kwijt is, hoor ik een mevrouw zeggen: ’Maar uw hond is wel Fries!’ Alsof ik daardoor toch een beetje deug.

Eenmaal op pad langs de Oudegaasterbrekken beleven we Friesland zoals de provincie zichzelf zo graag profileert. Groen, vlak en heel veel water. De enige oneffenheden in het landschap zijn de dijken en de bult waarover de trein van Stavoren naar Leeuwarden langs boemelt.

 

Vroeger stopte de trein ook in Oudega, maar die verbinding is inmiddels door de bus overgenomen. Het dorp uit passeren we al snel de Doris-mooltsje, die omstreeks 1790 werd gebouwd om de polder te bemalen. De molen dankt zijn naam aan één van zijn molenaars, Doris Hoekstra, die op tragische wijze in 1926 in een nabijgelegen sloot verdronk. De Doris-mooltsje is de grootste achtkantige molen van Nederland en bedekt met leipannen.

Molens en rietganzen

Met zijn vlucht van 15½ meter is het tevens de grootste spinnenkopmolen van Friesland die overigens bijna was gesloopt. Maar verontruste bewoners richtten gelukkig een stichting op en wisten 400.000 gulden bijeen te sprokkelen. Daardoor staat de molen vanaf 1998 weer in volle glorie te pronken aan de boorden van de Oudegaaster Brekken dat ook een heel belangrijke slaapplaats is voor de kleine rietgans. Regelmatig slapen er zo’n 13.000, wat veertig procent van de internationale populatie is!

Maar ook andere watervogels als de kolgans en brandgans overwinteren hier graag. Op het water zien we zeilboten naar de wind zoeken. In het riet liggen motorjachtjes aangemeerd waarvan de bezitters op de achterplecht, lekker met een kopje koffie, De Telegraaf lezen. Op het Brekkenpaad dat ons rond het meer leidt, is het druk met fietsers. Als ze zijn gepasseerd, is het stil en horen we alleen geheimzinnige geluiden in het dichte riet, waarboven witte zeilen plechtig langs zweven.

 

Onderweg staan we even stil bij een plaquette die herinnert aan Gerben Rypma (1878-1963). Hij had een boerderij hier in de buurt, maar werd bekend als dichter en schilder. Hij was vooral bedreven in het schilderen van vee, dat hij schilderde in zachtgroen, grijs en blauw. Na het passeren van boerencamping De Klompen slaan we af richting Nijhuizum. Ook hier een spinnenkopmolen, die dateert uit 1832. Eens was de molen, die in 2008 geheel is gerestaureerd, uitgerust met een scheprad. Twee nieuwsgierige paarden laten zich graag even over de hals aaien, terwijl ze de hond vriendelijk besnuffelen.

Verderop wordt de stilte verbroken door popmuziek die uit een grote boerenschuur schalt. Vlak voor Nijhuizum slaan we af richting het pontje dat de verbinding vormt met het Gaastmeer. Het pontje vaart alleen tussen april en oktober, maar hou er rekening dat de pontbazin eet van 13.00 tot 14.00 uur en het na zeven uur ’s avonds wel genoeg vindt. Op het pontje vakantiegangers die geestdriftig vertellen over hun bezoek aan het Jopie Huisman Museum in het nabijgelegen Workum.

Toerisme bloeit in Oudega

Aan de overkant wandelen we door de Kaeppolder die vooral in het voorjaar druk wordt bevolkt door tureluurs, grutto’s, kieviten, scholeksters en watersnippen. In de tijd dat Abe Lenstra zijn club Heerenveen nog naar successen leidde, waren de boerderijen hier alleen over het water of via zandpaden te bereiken. Via asfaltwegen die nadien zijn aangelegd, lopen we terug naar Oudega waar een watersportcamping en jachthaven voor bloeiend toerisme zorgen. De jachthaven loopt door tot in de dorpskom zodat de watersporters hier makkelijk hun boodschappen kunnen doen of genieten op één van de terrassen.

Pal aan de haven ligt de Ankertsjerke, met een klok in de toren uit 1623 en gebrandschilderde ramen uit 1756. Op het kerkhof zijn nog graven te vinden uit de 17e eeuw. Als uw verslaggever even de benen strekt met een colaatje, heeft de hond al weer ' oansluting' met wat rasgenoten. Die hond van mij blijkt in feite gewoon een grote racist! Alhoewel, dat woord bestaat helemaal niet in het Fries. Dan kan-ie het ook niet zijn natuurlijk…Wandelwijzer:

14 km. 100% verhard. Honden toegestaan. Horeca in Oudega. Deze route kan ook gefietst of gerolstoeld worden.Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
9.2 °C
O1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%