Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: De Telegraaf

Groningen

Trap de kou eruit

25 JAN 2013 Rutger van den Hoofdakker

Het lijkt allemaal wat trager te gaan dan normaal...Het noorden van het land staat deze dagen volop in het nieuws. Mijn wandelcollega Joop Duijs trok vorige week al naar ijskoud Friesland. Mijn bestemming is Groningen. Er waait een gure wind en het sneeuwt als we ons dik ingepakt klaar maken voor een rondje. Met thermo-ondergoed, warme sokken, Gore-tex schoenen, handschoenen en vele lagen kleding kunnen we de kou weerstaan. Nee, je hoort ons niet klagen. Dat doen die schaatsers toch ook niet? Maar wél de mountainbike gepakt met banden met veel profiel voor extra grip!

Groningen

Groningen is al vele keren bekroond met de titel 'fietsstad van Nederland'. En ook internationaal scoort het hoog als fietsvriendelijke stad. De infrastructuur is aantrekkelijk voor de vele studenten die hier wonen, maar ook voor fietstoeristen die hier een rondje of een LF (Lange Fietsroute) willen volgen. De Saksenroute (LF 14) doorkruist de stad van noord naar zuid.

Na eerst de prachtige monumentale stationshal bewonderd te hebben, volgen wij de LF 9 (N.A.P.-route). Enige tijd loopt de LF-9 gelijk op met de LF-20, de Flevo-route. We verlangen alweer naar het maken van een meerdaagse fietstrektocht als de temperaturen wat hoger zijn. De N.A.P.-route is daarbij een goede keuze weten we uit eerdere ervaring. Tussen Nieuweschans en Breda kun je maar liefst 445 kilometers wegtrappen. Op deze route draait het allemaal om de vraag: ,,Wat zou de kustlijn zijn als alle dijken en duinen zouden wegvallen?"

In ieder geval zou dan het landschap er compleet anders uitzien. Geen sloten of meren om op te schaatsen. De uitgestrekte weilanden liggen er wit bij, terwijl ze normaal gesproken zo groen en vlak zijn als een biljartlaken. Peize en de nabije omgeving is vooral bekend vanwege de hopteelt.

Gemeentewapen

Hop is een belangrijk ingrediënt voor het brouwen van bier. Dankzij de hop krijgt het bier zijn specifieke smaak. Straatnamen en de hopbel in het gemeentewapen houden de herinnering aan die periode levend. Nog meer tot de verbeelding spreken de hopkuilen, waar de planten zich langs hoge palen naar boven slingeren tot wel meer dan vier meter hoog. Maar dat klimproces begint pas in maart/april.

We verlaten de N.A.P.-fietsroute en buigen af naar Paterswolde. Koud hebben we het niet, maar het lijkt allemaal wat trager te gaan dan normaal. Het is En ook de vraag houdt ons bezig: ,,Komt er nog een Elfstedentocht?"

We hadden het, als hij nog leefde, kunnen vragen aan Jan Pelleboer, de bekende weerman die hier tot zijn dood in 1992 woonde. Hij begon in 1972 met zijn weerpraatjes voor de Wereldomroep. Later deed hij weerpraatjes voor Tros Aktua en Vijftig Pop of een envelop. Jan Pelleboer was de eerste weerman op tv. Vele huidige weermannen zoals Piet Paulusma hebben veel aan zijn pionierswerk als weerman op tv te danken. In Paterswolde is er het 'Jan Pelleboerplein' naar hem vernoemd. Paterswolde is verder een mooi plaatsje met vele rijksmonumenten en heeft een beschermd dorpsgezicht. En verder is het bekend door de aardbeienteelt van 'de koude grond', zoals ze het er noemen.

Een bekende inwoner van Paterswolde is Jacques d'Acona, maar als wij langs de oevers van het Paterswoldemeer trappen, denken we vooral aan uitspraken van Jan Pelleboer, de eerste weerman ooit op tv, die in de jaren zeventig en tachtig zijn praatjes deed. Ook hij woonde in Paterswolde. We herinneren ons zijn typische nasale, hoge stemgeluid: ,,Kijk nooit langer dan je neus lang is. En je neus is maar drie dagen lang." En ook: ,,Ik kon vanmorgen wel drie kruiwagens sneeuw in de tuin wegrijden." Ook nu is er genoeg sneeuw om ons heen. Het fietspad is gelukkig goed berijdbaar.

Na het Paterswoldemeer bereiken we het Hoornsediep, de benedenloop van de Drentsche Aa. Het dankt zijn naam aan het vroegere klooster Ten Hoorn dat ten zuiden van de stad Groningen was gelegen. Nu ligt er een aantal woonschepen waar meestal kunstenaars wonen. Wij hebben onze twijfels als we de boten zien. Is het er niet koud binnen en bestaat er niet de kans dat de boot door het ijs gekraakt wordt? Nee, voor ons is er geen verleiding om naar de Hoornse Plas te fietsen, maar bij warme temperaturen is dit een populaire recreatieplas.

De warme chocolademelk lonkt. Zoals het bij een echte fietsstad betaamt, verloopt de entree tot de binnenstad soepel. Geen lange wachttijden bij stoplichten gelukkig. We stallen onze dure fietsen veilig in een bewaakte stalling en maken nog even een rondje te voet. We willen de 97 meter hoge Martinitoren beklimmen voor een prachtig uitzicht over de stad. De Martinitoren bestaat al ruim 500 jaar. Het is inmiddels de derde toren, want de één stortte in en de ander werd door blikseminslag verwoest. Ook bij de huidige toren sloeg het noodlot in eerste instantie toe. Een groot gedeelte brandde af, maar na de restauratie in 1627 kreeg het de huidige afmetingen. Bijzonder zijn natuurlijk: de westgevel met drie fraaie beelden van Willem Valk, de grootste zonnewijzer van Nederland uit 1748, het carillion dat uit 52 klokken bestaat en de toren met de pijnappel en de windvaan. Over de smalle treden bewegen we ons naar boven, de spieren nog stram van het fietsen. Op weg naar de top zijn er genoeg momenten voor een stop. Boven kijken we terug op wat we tijdens ons rondje hebben gefietst. Sneeuw dwarrelt naar beneden. We verleggen onze blik naar het oosten waar de wind vandaan komt. Er hangt nog meer kou in de lucht, denken we. Schaatspret of niet? Maar voor ons fietsers kan de lente niet snel genoeg aanbreken.

 

 

Routebeschrijving

 

Vertrek- en eindpunt van deze route is knooppunt 86 (Centraal Station Groningen). Daarna 85 - 84 - 1 - 9 - 2 - 35 - 25 - 26 - 4 - 84 - 85 - 86.

Afstand: 27 km

Internet: www.toerisme.groningen.nl

 

 

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!

Reportages over Groningen

Trap de kou eruit

Het lijkt allemaal wat trager te gaan dan normaal...Het noorden van het land staat deze dagen volop in het nieuws. Mijn wandelcollega Joop Duijs trok vorige week al naar ijskoud Friesland. Mijn bestemming is Groningen. Er waait een gure wind en het sneeuwt als we ons dik...

Trek er op uit en ontdek Groningen

In de dunbevolkte provincie Groningen is meer dan genoeg te doen. Naast de gelijknamige hoofdstad en studentenbolwerk biedt de noordoostelijke provincie zowel op cultureel als natuurgebied veel te zien en te beleven. Drie tips om niet te missen in Groningen.

Herfstuitjes in Friesland, Groningen en Drenthe

De leukste herfstuitjes in de drie noordelijke provincies.

Lees alle 12 reisreportages
12.5 °C
ZO2
Beurs AEX
AEX 528.47
+ / - -0.04%