Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Matty van Wijnbergen

Hoteltocht

Van de wereld op de Veluwe

21 APR 2017 Jolanda Janssen

Fietsend rijgen we natuur en historie aaneen in de zoom van de Veluwe, het stukje ten zuiden van de A12 waarvan je als je daar overheen raast niet beseft dat het op de Noordzee na grootste natuurgebied van ons land zich zover uitstrekt.

Twee paar ogen staren verbijsterd naar uw verslaggeefster. De vraag was welke plekjes de mooiste zijn om naartoe te fietsen, hier rond Oosterbeek. Natuurgids Mariette Klomp en voormalig boswachter Luc Vos, van wie ze de fijne kneepjes van de regio heeft geleerd, weten niet waar ze moeten beginnen. „Waar je ook gaat, het is hier prachtig”, zegt Klomp, die voor Hotel de Bilderberg op zondag wandelingen gidst.

Foto: Jolanda Janssen

Ze sommen op: richting Ede de Ginkelse hei, bekend van de luchtlandingen in september ’44, en de Edese hei, met het Belgenmonument - daar was in de Eerste Wereldoorlog een Belgisch vluchtelingenkamp. Richting Otterlo gemengd bos, hei, stuifzand. Daar zijn herten en vossen en dassen en wilde zwijnen; je ziet ze niet, maar kan wel naar sporen zoeken. Bij Wolfheze staan wodanseiken van 500 jaar oud. De andere kant op heb je de Hunneschans, met een prachtig uitzicht over de uiterwaarden van de Nederrijn - op heldere dagen kan je Nijmegen zien liggen. Klomp: „Overal heb je mooie doorkijkjes. Je zit gewoon midden op de Veluwe.”

Dat ‘midden’ is een beetje overdreven: we zitten in de zoom. Maar we vergeven ze de overdrijving als we de volgende dag op de fiets stappen met in ons achterhoofd hun tips en de routes die de Bilderberg hotels voor het Klavertje Vier Fietsarrangement (fiets vier dagen van hotel naar hotel, de bagage wordt nagebracht) hebben uitgestippeld.

De fiets op

Allereerst gaan we op de Airborne Begraafplaats ons respect betuigen aan de meer dan 1750 geallieerde militairen, onder wie 250 zonder naam, die hier begraven liggen. Zij lieten het leven tijdens de Slag om Arnhem, in september 1944. Ongelooflijk dat hier zo heftig gevochten is, bedenken we als we door de nu zo vredige bossen verder fietsen. Er ligt nog steeds heel veel munitie, had Luc Vos ons gisteren al verteld; met graafmachines mag je de grond niet in.

Dan gaan we eerst noordelijk, heuvel-op-heuvel-af langs landgoederen en tussen rijen beuken door over een stukje van de Koningsweg. Een soort snelweg die koning/stadhouders Willem II en III lieten aanleggen tussen het Loo in Apeldoorn en het Hof in Dieren, plus naar jachtverblijven in Doorwerth en Ede; de heren meenden dat ze teveel oponthoud ondervonden van de schapendorpen waar ze doorheen moesten - ze wilden zo snel mogelijk aan hun hobby, de jacht, kunnen beginnen. Nu kom je er veel wielrenners tegen.

Bosvruchtentaart

Via Oud Reemst, een historische landbouwenclave, gaat het dan langs Nationaal Park De Hoge Veluwe naar Otterlo, om aan de rand van De Zanding, een gebied met bos en hei en stuifzand, op aanraden van Vos en Klomp af te stappen voor koffie en huisgemaakte bosvruchtentaart bij Carnegie Cottage. Je zit er in hun woorden ‘helemaal van de wereld’. Het is eigenlijk nog steeds niet ‘midden op de Veluwe’, dat ligt ergens ten westen van Apeldoorn, maar als je Veluwe als sfeer beschouwt zitten we er echt middenin.

Foto: Jolanda Janssen

Als we terugfietsen richting Mossel (dat zijn naam dankt aan het mos waarmee de schaapherders in de zomer hun hutten afdekten) bedenken we dat er heel veel everzwijnen moeten rondlopen, zo aan de omgewoelde grond langs het smalle fietspad door de bossen te zien. Is dat edelhertenpoep? We zien beuken, kastanjes, grove dennen (Vos: „Geplant als stuthout voor de mijnen”), omgevallen berken, een beekje, boerderijen, en hei, heel veel hei; nu nog een beetje dor, maar straks in augustus als het bloeit zal het hier fantastisch ruiken. Vogels in alle soorten (Klomp: „Wist je dat ze in de stad anders fluiten, harder, omdat ze boven de herrie uit moeten komen?”), we gaan weer onder de A12 door, langs het spoor, langzaam wordt het weer bewoonde wereld. Fraaie huisjes hoor!

Foto: Jolanda Janssen

Prachtig landschap

Nu gaat het steeds meer naar beneden, richting kasteel Doorwerth, aan de Nederrijn. Wat is het hier toch ongelooflijk mooi! Geen wonder dat in dit gebied in de tweede helft van de 19e eeuw de eerste kunstenaarskolonie van Nederland werd gevestigd, en daarna een andere kunstvereniging werd opgericht - in Museum Veluwezoom, in het kasteel, weten ze daar alles over. Dan gaat het na een kilometer of vijftig in totaal weer terug naar Oosterbeek, de stuwwal op - een heuvel die is ontstaan doordat lang geleden een gletsjer de grond heeft opgeduwd. Een helling van een graad of vijftien. Eitje, met die elektrische fiets van ons! Niet moe, wel heel voldaan zitten we even later op een terrasje. Heerlijk, morgen weer een rondje fietsen!

Lezersaanbieding

We hebben een prachtige lezersreis op de Hoge Veluwe voor u georganiseerd. Met het vijfdaagse Bilderberg Klavertje Vier Fietsarrangement fietst u van hotel naar hotel door de prachtige natuur van de Zuid-Veluwe, de Hoge Veluwe en de Over-Betuwe.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
20.4 °C
W4
Beurs AEX
AEX 519.91
+ / - +0.11%